Celiakija: klinični kameleon

Svet izdelkov Strokovno o celiakiji in glutenu

Celiakija se kaže s številnimi simptomi, od napihnjenosti trebuha do mehurjev na koži. Med soobstoječa stanja spadajo laktozna intoleranca, osteoporoza in tudi druge motnje. Avtoimunska motnja se lahko sprva pojavi v otroštvu in tudi v starejši dobi. Celiakija je zaradi teh raznolikih značilnosti pravi kameleon, ki ga je zelo težko diagnosticirati.   

Pri posameznikih s celiakijo uživanje glutena povzroča kronično vnetje tankega črevesa. To lahko vpliva na različne organe in sisteme v telesu ter sproži vrsto različno hudih simptomov. Posamezniki s celiakijo so lahko celo popolnoma asimptomatski. Zaradi različnih oblik bolezni lahko veliko primerov ostane neodkritih več let. Ker so vse vrste celiakije povezane s trajnimi poškodbami sluznice tankega črevesa, je zelo pomembno, da obiščete zdravnika, če sumite, da imate to bolezen.  

Možni simptomi celiakije  

Celiakija poškoduje resice črevesne sluznice, kar pogosto – vendar ne vedno – povzroči prebavne motnje. Vendar pa lahko povzroči tudi bolj splošne simptome. Dolgoročno kronično vnetje v tankem črevesju preprečuje, da bi se v telesu absorbirala pomembna hranila, kar vodi do povezanih pomanjkljivosti.  

Gastrointestinalne motnje  

Kot so  

 • driska ali zaprtje    
 • bruhanje s slabostjo ali brez nje
 • občutek polnosti po obroku
 • napihnjenost
 • bolečine v trebuhu.    

Splošni simptomi  

Kot so  

 • nepojasnjena izguba telesne teže  
 • izčrpanost, utrujenost  
 • mišična oslabelost ali bolečine  
 • bolečine v sklepih, motnje gibanja 
 • ponavljajoče se razjede v ustih 
 • zapoznela rast pri otrocih.  

Če kateri koli od teh simptomov traja več kot štiri tedne, strokovnjaki svetujejo, da se testirate za celiakijo.   

Sočasne bolezni celiakije  

Za celiakijo se morate testirati tudi, če imate kakršne koli nepojasnjene nenormalne laboratorijske izvide ali bolezni, kot je nepojasnjeno pomanjkanje vitaminov ali mineralov, zlasti vitamina B12, folne kisline, železa ali kalcija. S celiakijo so lahko povezana tudi stanja, kot sta anemija ali osteoporoza. Znak celiakije so lahko tudi povišani jetrni encimi (transaminaze). Seznam možnih sočasnih bolezni pa je še daljši in vključuje izpadanje las, intoleranco na laktozo, migreno, depresijo, pa tudi simptome sklepov, nevrološke motnje in neplodnost. V povezavi s celiakijo so opazili tudi številne druge znake in simptome. Herpetiformni dermatitis je na primer manifestacija celiakije, za katero je značilen srbeč izpuščaj z rdečico in mehurčki. 

Osebe s povečanim tveganjem za celiakijo  

Pri nekaterih ljudeh je tveganje za celiakijo genetsko povečano, na primer če ima to bolezen sorodnik prve stopnje. Za celiakijo pa je treba testirati tudi posameznike z genetskimi sindromi, kot so Downov sindrom, Turnerjev sindrom ali Williamsov sindrom. Večje tveganje za celiakijo obstaja tudi pri osebah z nekaterimi avtoimunskimi motnjami. Te motnje vključujejo:  

 • sladkorna bolezen tipa 1  
 • avtoimunske bolezni jeter  
 • Hashimotov tiroiditis in Gravesova bolezen 
 • revmatoidni artritis.  

“Zaradi različnosti bolezni moramo v naši zdravniški praksi zaradi številnih simptomov in ugotovitev razmisliti o možnosti celiakije. Pri ugotavljanju celiakije, ki je klinični kameleon, nam lahko pomaga ustrezen krvni test.” (Dr. Petra Zantl, splošna zdravnica)  

Ali menite, da bi lahko imeli celiakijo? Potem obiščite svojega zdravnika.  

Če sumite, da imate celiakijo, morate ne glede na simptome, sočasne bolezni ali dejavnike tveganja obiskati zdravnika. Prvi korak vključuje krvni test. Če odkrijejo določena protitelesa, se rezultati potrdijo z odvzemom biopsije tankega črevesa. Če je diagnoza potrjena, lahko z dosledno brezglutensko dieto omogočite popolno regeneracijo tankega črevesa. Opozorilo: Pred testiranjem se ne smete vzdržati uživanja glutena, saj lahko to popači rezultate.  

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP