Celiakija in intoleranca na laktozo

Svet izdelkov Strokovno o celiakiji in glutenu

Celiakija in laktozna intoleranca sta povsem ločeni bolezni, vendar ima veliko ljudi obe težavi. Kot bomo videli je med celiakijo in laktozno intoleranco lahko vzročno-posledična povezava.  

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki jo povzroča imunski sistem, ki gluten – beljakovino v žitih pšenice, ječmena in rži – prepozna kot tujek. Protitelesa, ki jih proizvaja imunski sistem za napad na gluten, poškodujejo tudi sluznico tankega črevesa in vplivajo na sposobnost prebavljanja hranil iz hrane.  

Laktozna intoleranca se pojavi, kadar oseba ne proizvaja ali proizvaja premalo laktaze, encima, ki telesu omogoča prebavo laktoze – sladkorja v mleku. To povzroča nelagodje po zaužitju mleka ali mlečnih izdelkov.  

Kakšna je torej povezava? Pri osebah s celiakijo, ki se ne zdravijo z brezglutensko dieto, je večja verjetnost, da bodo razvile pomanjkanje laktaze in intolerance na laktozo. Laktaza se namreč proizvaja v sluznici tankega črevesa, ki je pri osebah z nezdravljeno celiakijo poškodovano. Obe bolezni lahko povzročita tudi podobne zunanje simptome, kot so driska, napihnjenost in trebušni krči.  

Simptomi laktozne intolerance se običajno pojavijo v nekaj urah po zaužitju hrane ali pijače, ki vsebuje laktozo. Ti simptomi lahko vključujejo: 

 • Napenjanje 
 • Driska 
 • Zaprtje  
 • Napihnjen želodec 
 • Krči in bolečine v želodcu 
 • Želodčno brbotanje 
 • Slabost 

Simptomi celiakije se sprožijo zaradi zaužitja glutena in lahko vključujejo: 

 • Driska  
 • Zaprtje 
 • Napihnjen želodec 
 • Slabost 
 • Sprememba teže 
 • Kronična utrujenost 
 • Bolečine v sklepih 
 • Anemija 
 • Depresija in tesnoba 
 • Kožni izpuščaj, imenovan herpetiformni dermatitis

Razlika med laktozno intoleranco in celiakijo 

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki lahko, če ni diagnosticirana in zdravljena z brezglutensko dieto, privede do zelo resnih zdravstvenih težav, saj je tanko črevo vedno bolj poškodovano, njegova sposobnost absorpcije hranil pa je zmanjšana. Celiakija je vedno trajna. Celiakija se pojavlja v družinah. 

Laktozna intoleranca, če je posledica primarnega pomanjkanja laktaze, je prav tako posledica genetske variacije. Pri mnogih ljudeh pa se laktozna intoleranca razvije začasno zaradi sekundarnega pomanjkanja laktaze, ki je posledica druge bolezni, ki prizadene črevesje, na primer gastroenteritisa ali celiakije. V takih primerih laktozna intoleranca običajno izgine. 

Povezava med laktozno intoleranco in celiakijo 

Ko pri osebi prvič diagnosticirajo celiakijo, je črevesna sluznica še vedno prizadeta zaradi poškodb, ki jih povzroča uživanje glutena. Poškodba črevesja lahko povzroči, da telo ne proizvaja dovolj laktaze ali da encim, ki se proizvaja, ne deluje pravilno.  

Ko se pacient s celiakijo prične prehranjevati brez glutena, se črevesje pozdravi in ponovno prične proizvajati laktazo ter prebavljati laktozo. Zaradi stroge brezglutenske diete se pri večini bolnikov s celiakijo ne razvije intoleranca na laktozo. 

Kaj pa neceliakalna intoleranca ali občutljivost na gluten? 

Intoleranca na gluten ali ali neceliakalna občutljivost na gluten (NCGS) sta izraza, ki se uporabljata za opis stanja ljudi, ki ne prenašajo glutena v hrani in imajo podobne simptome kot bolniki s celiakijo, vendar brez črevesnih poškodb, kot se pojavijo pri celiakiji. Simptomi NCGS in laktozne intolerance se v veliki meri prekrivajo, zato potekajo raziskave, da bi ugotovili, ali med obema stanjema obstaja kakšna interakcija. 

Kako se zdravita celiakija in laktozna intolerance? 

Niti celiakije niti laktozne intolerance ni mogoče pozdraviti in obe se zdravita z izogibanjem hrani, ki povzroča simptome. Edino priznano zdravljenje celiakije je stroga brezglutenska hrana. Laktozna intoleranca se zdravi z izogibanjem hrani, ki vsebuje laktozo, pri čemer se v mnogih primerih upa, da bo telo ponovno začelo proizvajati laktazo, tako da bo laktozo spet mogoče prebavljati.  

Postavitev prave diagnoze 

Zaradi prekrivanja možnih simptomov celiakije, neceliakalne občutljivosti na gluten (NCGS) in laktozne intolerance je pomembno, da vam zdravnik postavi pravilno diagnozo. Celiakijo je mogoče testirati z odvzemom krvi, vendar je pomembno, da pred tem iz hrane ne odstranite glutena, saj test deluje tako, da ugotovi protitelesa, ki jih telo bolnika s celiakijo tvori kot odziv na gluten.  

Osebe z NCGS lahko mislijo, da imajo celiakijo, vendar se izkaže, da so njihovi testi na to bolezen negativni. V tem primeru je potrebno iz prehrane odstraniti gluten in opazovati ali se simptomi zmanjšajo ali ne. Laktozna intoleranca se diagnosticira tudi z opazovanjem rezultatov ukinitve laktoze iz prehrane.  

Pri spremembi prehrane je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom in dietetikom. Brezglutenska in brezlaktozna dieta predstavljata izziv in lahko povzročita neravnovesje v prehrani, v kolikor nista dobro nadzorovani.  

 

 

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP