Schär | glutenfree Products - Bonitete, ki pripadajo celiakašem

Bonitete, ki pripadajo celiakašem

Svet izdelkov Strokovno o celiakiji in glutenu

Velikokrat slišim pritoževanje s strani celiakašev, da ko zbolijo odrasli ali otroci odrastejo, zanj bonitet ni. Vsaj tistih v materialni obliki. In to res ni prijetno. Katere bonitete pa pripadajo otrokom in mladostnikom oz. študentom  z veljavnim statusom do 18. leta oz. 26. leta, pa vam razkrijem danes.Veliko celiakašev prav dobro pozna svoje bonitete in kaj vse jim pripada. Bonitete, ki pripadajo otrokom in mladostnikom z diagnozo Celiakija K 90.0, kar je zelo pomembno, saj na podlagi te diagnoze Center za Socialno delo upravičeno ugodi vlogi za nego otroka. Z dobljeno vlogo staršem pripada 100 € mesečnega dodatka.

Pripadajo jim tudi  dodatni dnevi dopusta, kar pa je seveda odvisno od pogodbe in delodajalca. Največkrat sem zasledila, da so to 3 dnevi. Veljavno odločbo dodatka za nego je potrebno dodati tudi k vlogi za državno štipendijo, saj dijaku in študentu pripada dodatek za posebne potrebe v višini 50 €.

Prav tako se lahko na nekaterih fakultetah z odločbo odobri status študenta s posebnimi potrebami v prijavno vpisnem postopku na fakulteto (spet je vse odvisno od fakultete, ali se tega poslužujejo ali ne). Prav tako pa študentom pripada 10 dodatnih bonov na mesec.

Vsem celiakašem, tako otrokom kot odraslim, pa z zdravniškim potrdilom o kronični bolezni pripada  dodatna ročna prtljaga na letalu, ki je namenjena prehrani. Sicer pa je potrebno podatek preveriti pri letalski družbi, s katero letite. Prav tako na letu, ki je daljši kot 4 ure, dobite tudi obrok.–> za obrok ne potrebujete zdr. potrdila, ga je pa potrebno navesti ob rezervaciji oz. nakupu letalskih kart.

Prav tako se lahko vsak celiakaš prijavi v eno od društev za celiakijo, ki nudita ogromno ugodnosti: od kuharskih delavnic, pohodov in druženj, rehabilitacij, strokovnih predavanj in izobraževanj kot tudi potovanj izven Slovenije. V kolikor ne presegate določenega mesečnega cenzusa lahko v Slovenskem društvu za celiakijo zaprosite tudi za Status socialno šibkega člana – SŠČ, ki prinaša poleg vseh ugodnosti še 2x letno paket prehrambenih izdelkov, med katerimi boste našli tudi kar nekaj Schar izdelkov.

Vem. Vsi bi si želeli bonitete tudi za odrasle, ki jih pri nas trenutno še ni, vsaj ne v materialni obliki. In ogromno prostovoljcev se nas trudi, da bomo kmalu dosegli tudi ta cilj, ki je z vsakim korakom  vse bliže in bliže. 🙂

Petra Emilija