Intoleranca na fruktan

Svet izdelkov Bolezni, povezane z glutensko intoleranco

Fruktani so naravni ogljikovi hidrati, ki so prisotni v številnih živilih, od žit in stročnic do nekaterih vrst sadja in zelenjave.

Človeški prebavni trakt ne more učinkovito prebavljati fruktanov, zato nekateri ljudje ne prenašajo fruktanov. Ugotovite, katera živila vsebujejo fruktane, in kako začeti dieto z nizko vsebnostjo fruktanov.

Kaj so fruktani?

Fruktan je molekula, sestavljena iz verige med seboj povezanih molekul fruktoze z molekulo glukoze na koncu. Fruktani so sladkorji, ki spadajo v skupino ogljikovih hidratov FODMAP, ki lahko povzročajo prebavne motnje.

Omejitev vnosa fruktanov lahko v nekaterih primerih pomaga pri boleznih, kot je sindrom razdražljivega črevesja (IBS), kjer je kopičenje fermentacije v debelem črevesju glavni vzrok za simptome, kot so napihnjenost in napihnjenost trebuha, bolečine v trebuhu, napenjanje in slabost, pa tudi driska, zaprtje ali oboje.

Fruktanom, ki so prisotni v živilih, kot so pšenica, čebula, česen, šparglji, fižol, lubenice in številna druga živila, se je težko popolnoma izogniti, saj so živila, v katerih so fruktani, del zdrave in uravnotežene prehrane.

Kaj je intoleranca na fruktan?

Človeški prebavni sistem ni sposoben v celoti razgraditi molekul, ki sestavljajo fruktane (da bi se iz njih sprostila fruktoza in glukoza). Študije kažejo, da ljudje v tankem črevesu absorbirajo od 5 do 15 % fruktanov, pri čemer večina preide v debelo črevo. Tu naravne bakterije fermentirajo fruktane. Ta proces lahko pri različnih ljudeh povzroči različne stopnje nelagodja, vključno z bolečimi in neprijetnimi simptomi, kot sta napihnjenost in driska.

Vzroki in simptomi intolerance na fruktan

Vzroki za intoleranco na fruktan niso dobro poznani. Zdi se, da so nekateri ljudje manj sposobni prebaviti in absorbirati fruktane v krvni obtok kot drugi, pri drugih pa so simptomi zaradi fermentacije neabsorbiranih sladkorjev močnejši kot pri drugih.

Če imate intoleranco na fruktane, se lahko pojavijo simptomi, kot so napihnjenost, bruhanje, zaprtje ali driska.

Če se takšni simptomi pojavljajo redno, se je dobro o njih posvetovati z zdravnikom. Diagnostika intolerance na fruktane je še vedno v povojih, vendar se tako kot pri drugih intolerancah na sladkorje, kot je intoleranca na fruktozo, včasih lahko za merjenje vsebnosti plinov, ki nastajajo pri fermentaciji fruktanov v črevesju, uporabijo dihalni testi, vendar rezultati niso zagotovilo za pravilno diagnozo.

Fruktani in IBS

Simptomi in vzroki intolerance na fruktane so v veliki meri podobni sindromu razdražljivega črevesja (IBS). IBS je motnja, ki prizadene debelo črevo in jo lahko sprožijo določena živila, stres, hormonske spremembe ali druge bolezni, ki vplivajo na prebavila. Bolniki, ki imajo IBS, povezan s preobčutljivostjo na hrano, lahko težko prenašajo fruktane in druge fermentirane ogljikove hidrate s kratkimi verigami. Nekateri ljudje z IBS lahko uživajo različna živila, ki vsebujejo fruktane, vendar je potrebno upoštevati, da sta ti dve bolezni pri nekaterih ljudeh lahko povezani.

Pri ugotavljanju, katera živila sprožajo simptome v primerih suma na IBS in intoleranco na fruktane, bo zdravnik ali dietetik verjetno predlagal analizo odziva vašega telesa na FODMAP, živila z visoko vsebnostjo sladkorjev, ki povzročajo večjo stopnjo fermentacije v črevesju. Najboljši način je, da opazujete vpliv njihove izločitve in kaj se zgodi, ko jih vrnete v prehrano, da bi našli najboljše ravnovesje za vas.

Fruktani in gluten

Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v nekaterih žitih, zlasti v pšenici, ječmenu in rži. Prebavne motnje, povezane z glutenom, vključujejo celiakijo, avtoimunsko bolezen, ki jo sproži prisotnost glutena v črevesju, in glutensko intoleranco, pogosto imenovano neceliakična občutljivost na gluten. Ker pšenica, pira, rž in ječmen poleg glutena vsebujejo tudi živila z visoko vsebnostjo fruktanov, je težko ugotoviti, ali so simptomi posledica glutena ali druge sestavine.

Celiakijo je mogoče testirati in diagnosticirati z visoko stopnjo gotovosti. Neceliakično občutljivost na gluten pa je težko diagnosticirati, zato se morajo vsi, ki menijo, da imajo to intoleranco na gluten, zavedati, da ni mogoče vedeti, ali so simptomi, ki se pojavijo po uživanju izdelkov, ki vsebujejo gluten, posledica glutena ali druge sestavine, prisotne v pšenici, ječmenu in rži, kot so fruktani.

Seznam živil z visoko vsebnostjo fruktanov

Če vi ali vaš zdravnik menite, da imate morda intoleranco na fruktane, boste potrebovali seznam živil s fruktani, ki vam bo pomagal pri izbiri prehrane, iskanju diete z nizko vsebnostjo fruktanov ali ugotavljanju, kaj povzroča vaše simptome. Med živila z visoko vsebnostjo fruktanov spadajo:

Žita: pšenica, pira, rž in ječmen

Sadje: Nektarine, grenivke, lubenice, grenivke, šipek, granatno jabolko, slive, zrele banane, datlji, suhe slive in rozine

Zelenjava: čebula, šalotka, česen, por, artičoke, šparglji, rdeča pesa, brstični ohrovt, ohrovt, koromač in grah

Stročnice: fižol, črni fižol, fižol mung, morski fižol, fižol lima in deljeni grah

Oreščki: indijski oreščki in pistacije

Drugo: korenina cikorije in nekateri sojini izdelki

Dieta z nizko vsebnostjo fruktanov

Kako se izogniti fruktanom? Čeprav so nekatera živila z visoko vsebnostjo fruktanov zelo pogosta, obstajajo načini, kako jih nadomestiti ali poiskati alternative z nižjo vsebnostjo fruktanov. Žita, ki vsebujejo fruktane, lahko na primer nadomestimo z žiti brez glutena, kot so ajda, oves, kvinoja, tapioka in rjavi riž. Čebula in večina očitnih nadomestkov vsebuje fruktane, vendar ima španska čebula manj fruktanov kot ostale.

Nasveti za obvladovanje preobčutljivosti na fruktan

Če sumite, da imate intoleranco na fruktane, se posvetujte z gastroenterologom in/ali dietetikom. Zdravstveni delavec vam lahko določi izključitveno dieto, pri kateri se boste omejeno obdobje izogibali živilom, ki vsebujejo fruktane, da bi ugotovili, ali simptomi izginejo.

Po začetni izključitvi fruktanov morate živila, ki vsebujejo fruktane, postopoma dodajati nazaj v prehrano, da se ugotovi vaša individualna intoleranca. Voditi morate dnevnik prehrane in simptomov, da boste lahko analizirali rezultate, ki jih dobite z uživanjem različnih živil. Na enak način deluje dieta z nizko vsebnostjo FODMAP, ki jo je razvila melbournska univerza Monash. Ne gre za to, da bi iz prehrane za vedno izločili vse FODMAP-e, temveč da bi ugotovili vpliv vsakega od njih in v okviru uravnotežene prehrane našli primerno raven vnosa.

Preden se lotite večjih sprememb v prehrani, se posvetujte z zdravnikom in/ali dietetikom, da zagotovite, da vedno uživate prehrano, ki ustreza vašim prehranskim potrebam.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP