Senzitivnost

Glutenska senzitivnost

Svet izdelkov Bolezni, povezane z glutensko intoleranco

Kot kažejo raziskave in tudi po mojih izkušnjah je preobčutljivost oz. senzitivnost na gluten precej pogosta pri ljudeh s prebavnimi težavami. Poleg prebavnih simptomov (napihovanje, driska, zaprtje, vetrovi) so običajni tudi glavoboli, bolečine v sklepih, krči v mišicah, kronična utrujenost, ekcemi, depresija, anemija, omrtvičenost v okončinah1.

Simptomi se pojavljajo nekaj ur ali več dni po zaužitju glutena. Pri glutenski senzitivnosti gre za reakcijo na gluten, ki pa se ne kaže kot alergijski odziv, kot pri alergiji na pšenico, niti kot autoimuna reakcija, ki je značilnost celiakije1.

Glutensko senzitivni so posamezniki, ki ne prenesejo glutena, izkušajo pa simptome podobne tistim pri celiakiji, a ob tem njihove črevesne resice niso poškodovane, protitelesa, običajna za celiakijo, pa niso povišana. Vseeno pa novejše študije2 kažejo, da so določena protitelesa značilna tudi za glutensko senzitivnost.

V italijanski raziskavi2 je več kot polovica glutensko senzitivnih posameznikov imelo povišana protiteleIesa IgG AGA, nekaj je bilo pozitivnih tudi na IgA AG. EmA, tTGA in DGP-AGA, sicer specifična za celiakijo, pa so bila negativna.

Kljub temu da mehanizem kako lahko gluten sproži prebavne motnje pri ljudeh, ki nimajo celiakije, še ni pojasnjen, obstaja vedno več dokazov, da lahko izločitev glutena iz prehrane bistveno zmanjša prebavne težave pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja3.

Sicer pa glutenska preobčutljivost ni novost. Že skoraj 40 let nazaj so ugotovili, da se prebavne težave kot so bolečine v trebuhu in kronična driska lahko bistveno izboljšajo po uvedbi brezglutenske diete tudi pri ljudeh  ki nimajo celiakije, medtem ko je bila dieta brez mleka pri njih neučinkovita4.

Bistveno je, da se glutenske preobčutljivosti ne označuje kot še ene izmed modnih prehranskih muh ampak, da se jo obravnava resno, navkljub vsem odprtim vprašanjem glede diagnostike in mehanizma delovanja. Vsekakor je pomembno tudi to, da se ob subjektivno zaznanih težavah, ki jih povzroči gluten vedno najprej izključi tudi možnost celiakije in alergije na pšenico.

Kot prehranski terapevt pa vsem, ki vam gluten povzroča težave, toplo polagam na srce, da si brezglutensko dieto naredite kar se da pestro. Poskusite različna brezglutenska žita in semena kot so ajda, proso, amarant, kvinoja in ne posegajte le po koruzi in rižu. Seveda bodite pozorni na sledi glutena, le preverjeni izdelki so varni.

 

1. Sapone A et al. (2012) Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. Biomed Central:10:13.

2. Volta U et al. (2012) Serological Tests in Gluten Sensitivity (Nonceliac Gluten Intolerance). Journal of Clinical Gastroenterology: 46; 680–685.

3. Biesiekierski R et al. (2011) Gluten Causes Gastrointestinal Symptoms in Subjects Without Celiac Disease: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Trial. The American Journal of Gastroenterology 106, 508-514.

4. Cooper BT et al. (1980) Gluten-sensitive diarrhea without evidence of celiac disease.Gastroenterology;79:801-6.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP