Atipična celiakija…Kako in kaj!

Svet izdelkov Strokovno o celiakiji in glutenu

Slovensko društvo za celiakijo, natančneje podružnica Celje, je nedavno organiziralo predavanje na temo Atipična celiakija, o kateri je spregovorila Marija Aritonović, zdravnica iz Specialistične bolnišnice Topolšica. Predavanje je odrlo oči celiakašem, porodilo pa se je tudi kar nekaj odgovorov na vprašanja, ki jih velikokrat slišimo od znancev, prijateljev, pa tudi zdravnikov. Te smo v veliki meri ovrgli.

Atipična oblika celiakije se kaže s simptomi, ki niso značilni za celiakijo oziroma jih načeloma ne povezujemo s tipično sliko celiakije. Krvna protitelesa so pogosto negativna, biopsija pa seveda za potrditev celiakije mora biti pozitivna. Tudi v tem primeru je stroga brezglutenska dieta neizogibna.

Sama sem bila vesela predavanja predvsem zato, ker smo ovrgli nekaj mitov o celiakiji, kot so:

  • Za celiakijo zbolijo samo otroci do 2 leta starosti – to ne drži, za celiakijo lahko zboli kdorkoli, ne glede na starost ali spol.
  • Glavobol, zaprtost, bolečine v sklepih niso pogost znak celiakije – Vse našteto je pogost znak pri obolelih z atipično celiakijo.
  • Celiakijo je možno potrditi na podlagi krvnih testov – Pri odraslih bolnikih to ni možno, diagnoza je še zmeraj odvisna od vzorcev začetnega dela tankega črevesja pri gastroskopiji.
  • Po postavljeni diagnozi pregledi pri zdravniku niso več potrebni – To ne drži, po postavljeni diagnozi je še vedno potrebno spremljanje pri zdravniku specialistu, vsaj 1x na leto.
  • Za celiakijo obstaja zdravilo – Trenutno je edino zdravilo za celiakijo stroga brezglutenska dieta, v razvoju pa je tudi cepivo za osebe ki imajo gen DQ2
  • Cepljenje za celiakaše ni varno – Ne drži, cepljenje je za celiakaše popolnoma varno. Potrebno je biti pozoren samo pri cepivu proti hepatitisu B, saj lahko ne zagotovi imunosti pri osebah, ki nimajo diagnosticirane celiakije oz. se ne držijo diete.
  • Celiakaši imajo vedno nizek ITM (index telesne mase) – ITM pri celiakaših je lahko tako nizek kot visok.

Celiakija je resna bolezen. Neupoštevanje diete ter njene posledice lahko prizadenejo celotno telo, tega pa si seveda ne želimo. Kljub dieti je življenje lahko še kako zabavno in pestro.

 

Petra Emilija

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP