Surovine, ki so zajamčeno brez glutena: zahvaljujoč našim kmetom

Svet izdelkov

Žita brez glutena iz lastnih semen in lastnega gojenja.

V podjetju Schär našo odgovornost kot dobavitelj izdelkov brez glutena jemljemo zelo resno, saj vemo, da je prehrana brez glutena vprašanje zaupanja in tudi okusa. Naša obljuba o zagotavljanju najvišje kakovosti, varnosti in trajnosti prične veljati daleč pred proizvodno fazo. Začne se, ko izvajamo raziskave o najboljših semenih in strogo nadzorujemo gojenje žit brez glutena.

Ponosni smo na lastno gojenje žit s strani usposobljenih in potrjenih Schär pogodbenih kmetov, ki nam dobavljajo najpomembnejše surovine za naše izdelke. Na ta način se lahko popolnoma prepričamo, da je vse dobavljeno iz enega samega vira, od setve in spravila do predelave in končnega izdelka. Zato vam tudi lahko zagotovimo najvišjo Kakovost brez glutena. Vsako surovino pred njeno rabo v proizvodnji najprej strogo preverimo v našem lastnem laboratoriju kakovosti. To pomeni, da so vsi Schär izdelki zagotovljeno brez glutena in ne vsebujejo umetnih sladil, ojačevalcev okusa, barvil ali sestavin GSO (gensko spremenjenih organizmov).

Izbrani kmetje z dolgoročnimi pogodbami o gojenju

Tekom mnogoletnih izkušenj smo v podjetju Schär izgradili mrežo izbranih kmetov za nadzorovano gojenje najpomembnejših brezglutenih surovin v Italiji, Avstriji in drugih evropskih regijah. Postopoma smo izpopolnili gojenje riža in koruze. Pogodba o pridelavi s kmeti zajema celotno obdobje od setve do žetve, to je do dobave in prejema surovin v žitnih mlinih, ki jih vodi Schär. Po dostavi v Schär-jeve proizvodne obrate mora vsa moka prestati nadaljnje preskuse kakovosti, preden ji dovolimo v pekarne Schär.

Načrt za gojenje Schär določa seme, ki ga kmetje uporabljajo, najmanjšo površino za gojenje, donos in razdaljo do sosednjih polj, ki jo morajo kmetje zagotoviti, da ne pride do kontaminacije žit z glutenom ali drugimi alergeni, težkimi kovinami ali glivičnimi toksini.  Naši agronomi redno obiskujejo polja, da preverijo zdravje rastlin in trgatev, izvedejo meritve in vzamejo vzorce za analizo. Takšno intenzivno svetovanje in podpora je velika dodana vrednost za kmete.

»Čeprav dokumentacija za nadzorovano gojenje predstavlja ogromno dela za kmete in za nas, je to edini način, da zagotovimo pregledno sledljivost celotnega poteka dela in zagotovimo varnost,« pojasnjuje Eduard Bernhart, vodja kmetijskih projektov Schär.

Ključni trenutek je žetev. Še posebej v podnebno težkih letih je koruza na primer lahko onesnažena z glivičnimi toksini.  Schär kmetje torej dostavljajo koruzo v partnerske mline prej kot običajni kmetje, s čimer to tveganje znatno zmanjšamo. Poleg tega morajo vozniki vozil za spravilo predložiti dokumentacijo, ki zagotavlja, da je bila oprema za spravilo temeljito očiščena. V kolikor pridelana žita izpolnjujejo pričakovanja, se rastlinski cikel konča tako, da je dobro za vse.  Schär lahko pri svojih najpomembnejših surovinah računa na zagotovljeno vrhunsko kakovost brez glutena. Kmetje cenijo dodano vrednost informacij, strokovnega znanja in spremljanja ter varnost nakupa po pošteni ceni.

Čeprav je sodelovanje s Schär težko delo za zavezane kmete, so ponosni, ko njihove surovine premagajo ovire za proizvodnjo Schär specialitet brez glutena in tako prispevajo h kakovosti življenja ljudi s posebnimi prehranskimi potrebami.

Trajnostni koncepti: gojenje surovin druge generacije

V podjetju Schär ne želimo le, da bi izdelki brez glutena ljudem zagotovili več užitka v življenju; želimo vzpostaviti tudi ekološke in etične standarde kakovosti. V skladu s tem nadzorovano gojenje vstopa v novo fazo: naši agronomi spodbujajo naše marljive pogodbene kmete k zmanjšani porabi vode. Inovativne metode namakanja, kot je kapljično namakanje, lahko prihranijo do dve tretjini porabljene vode. Kmete spodbujajo tudi k sprejetju naprednih načinov sajenja, kot so kolobarjenje različnih žit namesto intenzivnih monokultur, gojenje dosevkov in uporaba zaščitne folije. To spodbuja naravno ravnovesje v tleh, znatno zmanjša uporabo gnojil in pesticidov ter poveča vsebnost naravnih hranil v žitu.

Lastna raziskovalna ekipa za optimalno žetev brez glutena

V podjetju Schär že dolgo izvajamo intenzivne temeljne raziskave, da bi ugotovili, katera semena so najbolj primerna za gojenje brez glutena. Cilj je ugotoviti, katere lastnosti morajo imeti rastline in katere hranilne lastnosti in lastnosti peke bi morale imeti surove sestavine, tako da se optimalno prilegajo zahtevam proizvodnje izdelkov brez glutena in izpolnjujejo pričakovanja naših strank glede okusa. “Filiera”, kot se celotna veriga nadzorovanega gojenja od setve do dobave surovin imenuje v italijanščini, se začne v našem raziskovalnem oddelku. Le-ta se nahaja v raziskovalnem središču AREA znanstvenega parka v Trstu in je temeljni kamen za naše prvorazredne surovine.

Vse pomembnejšo vlogo pri predelavi imajo poleg riža in koruze tudi druga žita brez glutena in psevdožita, kot so   proso, oves in ajda. Ponujajo ne le več hranil in okusa v najnovejših izdelkih brez glutena Schär, ampak tudi prednosti v smislu biotske raznovrstnosti. Sedanji raziskovalni projekt  RE-CEREAL trenutno preiskuje gojenje prosa, ajde in ovsa v alpski obmejni regiji med Italijo in Avstrijo, da bi prepričali lokalne kmete, da predstavljajo alternativo gojenju monokultur, ki se izplača.

Riž: primer varnosti od polja do police

Da bi bolje razumeli zapletene procese in stroge kontrole, sledimo zrnu riža Schär od setve do predelanega proizvoda.

  • Izbira rastnega območja in riževe sorte: Gojenje riža ima v severni Italiji dolgo tradicijo. Vendar zrno riža, ki bo končalo v izdelku brez glutena Schär, ne prihaja iz le katerega koli polja v tej regiji. Le kmetje, ki se poistovetijo s filozofijo podjetja, pridejo v poštev in postanejo dolgoročni partnerji. Naši agronomi redno preverjajo obdelovalna območja. Edine sorte riža, ki se gojijo, so tiste, ki jih je izbral Schär zaradi njihovih odličnih lastnosti in visoke kakovosti.
  • Usposabljanje kmetov: Ohranjamo tesne, zaupne odnose z našimi pridelovalci riža.  Schär kmetom zagotavlja temeljito usposabljanje za preprečevanje kontaminacije z žiti, ki vsebujejo gluten ali druge alergene, med gojenjem.
  • Nadzorovano gojenje:  Na poljih je prepovedano predhodno gojiti žita, ki vsebujejo gluten. Ohraniti je treba tudi zadostno razdaljo od drugih kultur, cest in industrijskih območij. Pred spravilom je treba očistiti vsa potrebna orodja, stroje in vozila. Gojeni riž je treba posaditi v skladu s strogimi smernicami za živila brez glutena. Po tem, ko je riževo zrnje skrbno dozorelo, bilo spravljeno in posušeno v najboljših pogojih, odstranimo njegovo lupino in ga poliramo.
  • Varna predelava v mlinu: Preden gre v mlin, žito naložimo v ločene ali očiščene transporterje. Ker bi bilo tveganje za kontaminacijo s finim prahom moke v mlinu z mešanim žitom zelo veliko, se riž, ki ga uporablja Schär, obdeluje le v mlinih, ki meljejo izključno žita brez glutena. Tudi tukaj redno izvajamo kontrole kakovosti.
  • Preverjena kakovost v Schär laboratoriju kakovosti: Riževo žito zapusti mlin kot fina moka in se prevaža v enega od Schär proizvodnih obratov. Preden se moka uporablja v hrustljavih podstavkih za pice, testeninah ali pecivu, iz skladišča za sprejem vzamemo vzorce. Schär laboratorij kakovosti pri teh izdelkih preverja določene značilnosti. Preverjamo vlago, sposobnost absorpcije vode in organoleptične lastnosti moke, kot seveda prisotnost glutena, drugih alergenov in mikroorganizmov.  Lahko se raztovarja le, če izpolnjuje zahteve glede kakovosti.
  • Nadzorovana proizvodnja v Schär proizvodnih obratih: Moko po preizkušenih receptih predelujemo skupaj z drugimi surovimi sestavinami za proizvodnjo enega od številnih Schär izdelkov. S kontrolami zagotavljamo dosledno kakovost izdelka. Gotova živila na koncu ponovno pregledamo. Na prodajna mesta jih transportiramo samo, če izpolnjujejo naše specifikacije in standarde.

Hitra dostava na prodajno mesto:  Pri svežih izdelkih, kot je kruh Master Baker, je hitrost bistvenega pomena. Učinkovita distribucijska veriga zagotavlja, da so ti izdelki na policah v najkrajšem možnem času.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP