Južna Tirolska: naravne lepote in radosti življenja

Svet izdelkov

Južna Tirolska jeseni in pozimi razkriva svojo blagodejno lepoto s čudovitimi pokrajinami, nepremagljivimi gorami in posebnimi kulinaričnimi tradicijami.

Južna Tirolska v sebi združuje nasprotja, ki se gladko in elegantno prepletajo v njeni naravi in kulturi, in ki tvorijo slikovito podobo juga, kjer palme in oljke rastejo pod zasneženimi vrhovi. Pojdimo na potep s kolesom ali peš ob čudovitih potokih vzdolž dolin in čez travnike, kjer bo naše čute in duha pričakalo razkošje zrelih jabolk. Še naprej se vijejo poti mimo polne viseče trte, umeščene v slikovita pobočja. Takoj za temi pobočji se vzpenjajo nad nami  legendarni, v jutranjem soncu bleščeči se Dolomiti, ki so Unescova naravna dediščina. Čudovite podobe se vrstijo, od temno zelenih polja alpskih zelišč z razbrazdanim gorskim zakulisjem do idiličnih gorskih vasic, ki jih zaobjema globok sneg zimske pokrajine.

“Težko je govoriti o Južni Tirolski brez vzhičenja!” zatrjuje naša poročevalka, ki potuje spričo obletnice revije YourLife potuje po deželi. Seveda je na preži tudi za odličnimi krajih, ki nudijo bivanje in hrano brez glutena, pa tudi za zanimivimi dejstvi o najljubši jesenski hrani Južne Tirolske, kostanju.

Törggelen: pomembna južnotirolska tradicija

Ste že slišali za Törggelen? Najverjetneje ne, razen če dobro poznate Južno Tirolsko. Törggelen je jesenska tradicija popotovanja po dolinah Južne Tirolske in degustiranja mladega vina, skupaj s praženim kostanjem in sezonskimi jedmi. »Izraz Törggelen izvira iz besede ‘Tiorggl’, južnotirolske besede za vijačno stiskalnico, ki se uporabljajo za pridelavo vina. Ta tradicija se torej vrti okrog mladega, pravkar stisnjenega vina. Očitno kar prijetno doživetje, kot si lahko predstavljate!« To nam pove možakar z znanjem iz prve roke: Sebastian Fauster vodi kmečko gostilno v bližini »Keschtnweg«-a, t. i. Sladke kostanjeve poti, v čudoviti dolini Eisack, ki jo radi obiskujejo pohodniki. Proizvaja ekološko vino in kutino žganje, znan pa je po žganju iz sladkega kostanja.

Dolina se razteza približno 80 km od vasi Brenner do mesta Bolzano na jugu in velja za rojstni kraj Törggelen tradicije, ki je sčasoma postala priljubljena po vsej južno-tirolski deželi. Na ta blag, prijetno topel jesenski dan se zdi, da je celotna dolina polna ljubiteljev mladega vina. Toda Törggelen je v resnici veliko več kot le degustiranje mladega vina, znanega kot »Nuien«, ki se ga poznavalci vsako leto še posebej veselijo. Vino in z njim povezan sproščujoč oddih, na Južnem Tirolskem znan kot »Marende«, si je treba zaslužiti. Preden sedete in uživate v jedi in pijači,  je tradicionalno, da greste vsaj na kratek pohod, običajno v majhnih skupinah, kjer uživate v blagem jesenskem dnevu, opazujete selitev lastovk na jug in blišč gora v daljavi, čuteč lahkoten vetrič, ki osveži vašo dušo. Jesen na Južnem Tirolskem velja za najlepši in najprijetnejši letni čas, zlasti v južnih regijah, ki proizvajajo vino. Ko se gozd odene v pisane barve in se zdi, da vrste trte v vinogradih žarijo v zahajajočem soncu, mati narava še zadnjič vzbrsti v vsej svoji lepoti – in ljudje iz vse Evrope prihajajo, da bi jo videli!

Kostanjeve kulinarične skušnjave

A dovolj o blagi svetlobi oktobrskega sonca, zlati pokrajini in prijetnih pohodniških in kolesarskih poteh! Kaj se bo znašlo v naših kozarcih in na naših krožnikih v času Törggelen tradicije? Ta prijetna tradicija posebno pozornost posveča svojim kulinaričnim specialitetam. V družabnem in sproščenem vzdušju okušamo ponudbo južne Tirolske na splošno in našega gostitelja še posebej: klasične Törggelen jedi so z maslom oblit krompir, oreščki, prekajena šunka, klobasa, prekajene mesnine in rebrca s kislim zeljem ter polenta. Za sladico je vedno »Keschtn«, sladki kostanj, pečen nad odprtim ognjem. To je sladica, ki jo brezhibno pripravi samo sezonska južnotirolska gastronomija! Tradicionalna pijača k hrani je svež grozdni sok, ki še ni bil fermentiran v vino, ali zelo mlado vino, ki je neposredno povezano s Törggelen tradicijami iz preteklosti.

Zdravje ali pohodništvo? Kar oboje bomo vzeli!

Dolina Eisack na severu Bolzana je kraj, kjer se je rodila tradicija Törggelen, vendar pa ni edina lokacija, kjer Törggelen poteka danes. Pomembno vlogo v tej jesenski tradiciji igra tudi zahodni del Južne Tirolske, ki ima številne lepe pohodniške poti. Tukaj najdemo tudi gorsko letovišče Vigilius, kjer so v ponudbi vedno na voljo sezonske jedi brez glutena iz odlične kuhinje. Polenta in kostanj njihovega nadarjenega kuharskega mojstra pa nista edini stvari, ki vas bosta povedli v Vigilius. Letovišče, ki se nahaja 1.500 m nad morjem, je dostopno le z žičnico ter vam odstira svet sproščanja in osvežilnega gorskega zraka, ki vam bo pomagal pozabiti na hektičnost vsakdana. Butični hotel s petimi zvezdicami je brezhibno umeščen v slikovito okoliško pokrajino. Ta gorski raj se nahaja le nekaj minut stran od mesteca Lana v Etschtalu, visoko nad vsakdanjim dogajanjem v dolini. Sodobno gorsko letovišče Vigilius je tesno povezano z naravo, ki veje iz vsake njegove pore. Prevladujejo les, glina in laneno platno, ki ustvarjajo uglajeno vzdušje ter ustvarjajo občutek varnosti in domačnosti. Na mrzel dan ali po dolgem gorskem pohodu se prav nič ne more primerjati s širokim izborom poživljajočih tretmajev, ki so na voljo v hotelskem zdravilišču, naj bo to sproščujoča senena kopel ali bosa hoja po jelovih storžih.

Zaljubiti se v Bolzano

Poleg čudovitega alpskega razgleda, svežega gorskega zraka, svizcev, vina in prekajene šunke, nam Južna Tirolska nudi obilo doživetij tudi v svojih mestih, zlasti v Bolzanu in Meranu. Ti prefinjeni mesti imata nekaj, česar preprosto ni mogoče najti nikjer drugje: izrazit značaj, ki izhaja iz njune vloge kulturnih stičišč. Tekom desetletij se je sredozemski vpliv v obliki ciprese in limone, živahnih trgov in južne elegance, prepletal z divje slikovitimi Alpami, njihovim očarljivim in udobnim, domačim vzdušjem. Vrtovi gradu Trauttmansdorff v Meranu so izvrsten primer te kulturne raznolikosti, saj zajemajo lepoto narave iz vseh vrtov in parkov na Južnem Tirolskem v široki paleti različnih vrtnih pokrajin.

Obiskovalci s severa se še posebej radi ustavijo v Bolzanu na svoji poti proti jugu; ne zato, ker so ravnokar zapustili Brenner in ozko dolino Eisack, temveč ker, kot radi povedo, ko prispejo v razširjeno, večinoma sončno dolino Etschtal z njenimi sadovnjaki in vinogradi, je v južnotirolskem zraku čutiti Sredozemlje. Obisk Bolzana se izkaže za absolutni vrhunec. Čudovito blago mediteransko podnebje je opaziti v vsakem kotičku in ulici slikovitega zgodovinskega okrožja mesta, tudi jeseni. Značilno vzdušje tvorijo trgovine višjega segmenta, razkošje in povsem zavidljiva kakovost življenja. Alpska postrv in hobotnica se tukaj znajdeta na isti mizi, skupaj s tipičnim vinom juga, proizvedenim iz edinstvenega Vernatsch grozdja. Alpske dobrote ob sredozemskih poslasticah ustvarjajo okusno kombinacijo. Prav tako je za južnotirolska mesta značilna kombinacija nemškega in italijanskega vrveža, na ulicah, v uličnih nišah, arkadah in kavarnah, okoli Neptunove fontane in mestnega trga, za katerega bi lahko rekli, da gosti vse delikatese Italije. Mimogrede, takoj za vogalom trga se nahaja Južnotirolski muzej arheologije, v katerem je ledeni mož Ötzi in kamor zahajajo številni obiskovalci.

Razkošje protislovij

Bolzano morda še najbolje izraža posebnost in razburljivost Južne Tirolske. Glavno mesto najbolj severne pokrajine Italije je odeto v protislovja. Mesto s svojo mediteransko živahnostjo sredi alpskega sveta uroči prav vsakega obiskovalca – prepustite se njegovemu edinstvenemu ozračju med sprehodom po promenadi Wassermauer s pogledom na palme gradu Maretsch, čez vinograde in strehe do vrtničnih vrtov.

Lahko pa se prepustite duhu zgodovine in si ogledate staro mestno jedro ter se sprehodite vzdolž znamenite ulice Laubengasse z njenimi trgovinicami – tukaj leži srce in duša mesta, tudi če se vsake toliko časa nad starim tržnim mestom pojavi temni dežni oblak. Šele pozimi, v času adventne sezone, ki kot čarovnija zavzame mesto, pridejo v ospredje severne tradicije. Morda zato, ker je Bolzano leta 1989 prevzel nürnberško tradicijo božičnega trga in ima zdaj vsako leto svojo vse bolj priljubljeno tržnico na trgu Walther.

Prišla je zima!!

Ko je tradicija Törggelen mimo (začne se sredi oktobra in traja do začetka adventa), se v gorah začne nova sezona veselja in užitka. Kot jeseni, Južna Tirolska veliko ponuja tudi pozimi. Če želite hladno sezono le prezimiti, k sreči še vedno obstajajo oddaljena, mirna mesta v različnih regijah Južne Tirolske. Vendar pa se večina ljudi pozimi odloči za bolj aktivne počitnice v zasneženem gorskem svetu Južne Tirolske. Dežela ponuja privlačne pokrajine in razburljiva pobočja ob vseh svojih glavnih in stranskih dolinah, kar omogoča pestre počitnice na snegu. Številne velike in majhne smučarske regije nudijo odlične počitniške objekte, za vso družino, tako smučarje kot deskarje. Največji smučišči sta Dolomiti Superski in Ortler Skiarena. Dolomiti Superski smučarska vstopnica omogoča dostop do 450 žičnic in 1200 kilometrov smučarskih prog.
Tu lahko doživite stilsko, zabavno in sodobno plat zime – in zahvaljujoč visoki nadmorski višini lahko v snegu uživate še dolgo v spomladansko sezono.

Aktivno na ledu in snegu: čista zimska zabava!

Največje povezano smučarsko območje na Južnem Tirolskem leži v vzhodni polovici dežele. Na pobočjih gora grödnertalske in gadertalske doline tvorijo obsežne žičnice  zvezdno obliko, katere središče tvori gorski masiv Sella, ki leži na vrhu gora kot sedlo. Pot s krožno žičnico Sellaronda vse naokrog bi trajala cel dan in 40 kilometrov prog omogoča celodnevno smučanje, ne da bi dvakrat prečkal isti meter proge.
Naš nasvet za dobro opremljene in izkušene smučarje je, da obiščejo letovišče Porta Vescovo v Arabbi ali letovišče Piz Boe v Corvari, oba namreč nudita najboljšo smučarsko izkušnjo!

Smučarski užitki v srcu Dolomitov

Ko gre za izbiro ene ali druge zimske športne regije, imajo južni Tirolci ogromno izbiro, vendar pa vsakdo najprej pomisli na Ahrntal, Val Gardeno, Furkelpass in Sexten. Furkelpass je gorski prehod v središču Dolomitov, višine skoraj 1.800 metrov. Prečka smučišče Kronplatz, južnotirolsko smučarsko destinacijo številka ena s fantastičnim après-skijem. Na voljo je 40 počitniških hiš, ki nudijo rustikalne dnevne sobe, trendovske bare in velike terase.
Dve majhni, družinam prijazni smučišči se nahajata v Tauferer Ahrntal.  Morda se zdita neopazni, toda če pogledamo na čudovito planoto, ki jo obliva sonce, se ne moremo načuditi njuni veličini.

Mirni zimski užitek

Tudi če se ne nameravate podati na pobočja, vam Južna Tirolska ponuja številne druge zimske dejavnosti. V deželi se nahaja veliko stez za tek na smučeh, sankališč in zmrznjenih naravnih jezer, ter oddaljenih gozdov in vrhov, ki ljubitelje narave vabijo na hojo s krpljami ali turno smučanje. Tudi manjša zimska športna območja ponujajo širok spekter zimskih aktivnosti. Naj omenimo tudi, da je v bližini mest nekaj majhnih, a kakovostnih zimskih športnih centrov, ki obiskovalcem omogočajo, da poleg zdravega športa na prostem in gorske magije v svoj dopust vključijo tudi kulturne dejavnosti, kot so obisk gledališča, koncertov, kina, muzejev in razstav. Meran 2000 in zimsko športno območje Schwemmalm se nahajata v bližini mesta Meran, letovišče Reinswald v Sarntalu pa je približno pol ure vožnje oddaljeno od Bolzana. Zavoljo vsega tega je Južna Tirolska fantastična počitniška destinacija tudi – še posebej – pozimi!

Rezervirajte zdaj svoje počitnice v Južni Tirolski z našim potovalnim portalom za potovanja brez glutena – počitnice brez glutena!

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP