Znanje o gluteni od A do Z

 

Odgovori na vaša najbolj pogosta vprašanja o glutenu in še več.

Skupaj smo zbrali vse, kar vas zanima o stanju celiakije in življenju brez glutena. Od A za anemijo do Z za zonulin. Vse kar morate narediti je, kliknite miško, da pridobite odgovore na najpomembnejša vprašanja.

 Brezglutenski žar

 Brezglutenski žar

Seveda se vam ni potrebno odreči žaru, še zdaleč ne! Da pa boste lahko v taki prehrani ob brezglutenski dieti uživali, je potrebno upoštevati nekaj osnovnih pravil.
Meso – najbolje je, da kupite meso, ki ni pripravljeno oziroma začinjeno, ampak ga marinirate sami. Tako boste vedeli, da so začimbe brez glutena. Posebno pozornost namenite tudi klobasam za žar, omakam, kečapu in podobnim predpripravljenim jedem in žar programa, saj najverjetneje vsebujejo tudi gluten. Prepričajte se, da meso za žar ni premazano s pivom, razen če je to brezglutensko.  Pri peki na žaru meso, ribe ali zelenjavo specite v aluminijastem pladnju ali jo zavijte v aluminijasto folijo, saj se boste tako izognili morebitnemu stiku z drugimi, glutenskimi, jedmi.
No, ste že kaj lačni?
Tukaj  boste našli še več nasvetov.

 Vedno imejte pri sebi brezglutenski prigrizek

 Vedno imejte pri sebi brezglutenski prigrizek

Med sprehodom po parku, športno aktivnostjo ali ko greste zvečer ven, je najbolje, da imate za vsak primer vedno pri sebi brezglutenski prigrizek. To je lahko poljubno sadje, zelenjava, granola ploščica ali brezglutenski sendvič. Schär ponuja različne brezglutenske prigrizke, med katerimi boste zagotovo našli nekaj, kar vam bo všeč »za na pot«. Tako ne boste v zadregi, če v bližini ne bo trgovine z brezglutenskimi izdelki ali če imajo vaši prijatelji s seboj samo hrano, ki vsebuje gluten. Tega trenutka ne prepustite naključju, bodite opremljeni z okusnim brezglutenskim prigrizkom!

 Ali so dodatki brez glutena?

 Ali so dodatki brez glutena?

Dodatki so na embalaži živil označeni s črko E, ki ji sledi številka. Dodajajo se živilom za podaljšanje roka uporabnosti, okrepitev okusa, izboljšanje videza ali lažjo obdelavo. Vse dodatke za živila mora izrecno pregledati in odobriti Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Dodatki na splošno ne vsebujejo glutena, če pa ga, je to treba navesti na seznamu sestavin v skladu s predpisi o označevanju alergenov.

 Ali so kozmetični in higienski izdelki brez glutena?

 Ali so kozmetični in higienski izdelki brez glutena?

Nekateri kozmetični izdelki lahko vsebujejo gluten. Pozorno preberite seznam sestavin: če so med sestavinami snovi, kot so Triticum (pšenica, na primer Triticum aestivum, Triticum vulgare), Hordeum (ječmen), Secale cereale (rž), Triticum spelta (pira) ali Avena (oves), potem izdelek najverjetneje vsebuje gluten.
Najbolje je, da za obraz in usta uporabljate samo brezglutenske izdelke. Nemško združenje za celiakijo (DZG) priporoča previdnost pri kremah za obraz, ličilih ali izdelkih za čiščenje obraza. Žal, kozmetična podjetja niso dolžna navesti, ali izdelki vsebujejo gluten ali druge alergene. Pri izdelkih za izključno zunanjo uporabo (šamponi, gel za prhanje, krema za telo) ni nevarnosti. Vendar pa je previdnost potrebna pri otrocih, pri katerih obstaja nevarnost zaužitja; v tem primeru se je najbolje popolnoma izogibati kozmetičnim izdelkom, ki vsebujejo gluten.

 Ali sta čips in pokovka brez glutena?

 Ali sta čips in pokovka brez glutena?

Na prvi pogled bi vsakdo rekel, da krompirjev čips in koruzna pokovka ne vsebujeta glutena – vendar- kadar gre za kupljene končne izdelke, žal ne moremo biti prepričani. Ker se gluten med postopkom predelave pogosto uporablja kot stabilizator in kot nosilna snov za začimbe in arome, se morate o vsebnosti glutena prepričati s poizvedovanjem pri npr. prodajalcih v kinematografih, preveriti deklaracije pakiranih izdelkov, ali pa si doma narediti svojo pokovko. Seveda pa so na voljo že pripravljeni in varni okusni prigrizki Schär – tako sladki kot slani.  Tako vam nič ne more pokvariti prijetnega filmskega večera – bodisi doma ali v kinu.

 Ali so pri celiakiji dovoljene izjeme glede prehrane?

 Ali so pri celiakiji dovoljene izjeme glede prehrane?

Ne, pri tej bolezni izjeme niso dovoljene! Žal po postavitvi diagnoze glutena ne smete nikoli uživati, saj vaše črevesne resice in imunski sistem reagirajo nanj, četudi tega ne začutite (takoj). Na primer: tudi če se sprva počutite v redu, se vaš imunski sistem odzove in črevesne resice se lahko vnamejo. Pomembno se je zavedati, da si lahko s hrano, ki vsebuje gluten, trajno poškodujete črevesje. Dolgoročno vaše črevesje ne bo moglo več dobro absorbirati nujnih hranilnih snovi. Več prehranskih prekrškov z glutenom boste naredili, bolj bo trpela sluznica vašega tankega črevesa. To lahko privede do podhranjenosti, kar pa lahko spet privede do nadaljnjih simptomov in sekundarnih bolezni. Da bi se v vsakdanjem življenju dolgoročno neobremenjeno zabavali, toplo priporočamo, da se izognete živilom, ki vsebujejo gluten. Dandanes so alternativne oblike prehrane pravzaprav v modi in zagotovo bodo vaši prijatelji kdaj pa kdaj z veseljem poskusili tudi vašo brezglutensko hrano!

 Ali so pregledi pri celiakašu po uvedbi brezglutenske diete potrebni?

 Ali so pregledi pri celiakašu po uvedbi brezglutenske diete potrebni?

Po postavitvi diagnoze celiakije in ob strogem sledenju brezglutenski dieti so pregledi še vedno priporočljivi in sicer z namenom, da bi se izognili pomanjkanju določenih hranil, v izogib zdravstvenim zapletom in zaradi preverjanja upoštevanja diete (kako dosledno se oseba drži prehranskega načrta). Načeloma se priporočata kontrolna pregleda tri mesece in eno leto po diagnozi. Potem se priporočajo naslednji pregledi enkrat na leto (vseživljenjsko):
• klinični pregled: teža, višina, ITM, stanje pubertete pri otrocih, splošno dobro počutje;
• laboratorijski pregledi: analiza protiteles v krvi in po potrebi nadaljnji pregledi glede na simptome;
• svetovanje o prehrani.

Biopsije so priporočljive v primeru nezapletenega razvoja in v kolikor je diagnoza postavljena po tretjem letu starosti.
Če o diagnozi ni dvoma, biopsija tankega črevesa z namenom ugotavljanja normaliziranja sluznice, ni smiselna. Priporočajo pa se redni zdravniški pregledi za preverjanje nekaterih laboratorijskih vrednosti, zlasti naslednjih:
• Raven železa (krvna slika, železo, feritin). Vztrajno pomanjkanje železa lahko nadomestimo s peroralnimi dodatki železa.
• Protitelesa proti tTG (pozitivni rezultati pomenijo, da se brezglutenske diete niste držali dovolj strogo).
• Pregledi za zgodnje odkrivanje obstoječih ali potencialnih avtoimunskih bolezni.

Pregled za osteoporozo z merjenjem kostne gostote je še posebej potreben pri ženskah, ki so jim pozno odkrili celiakijo. Če se med pregledi ugotovi opazno povečanje telesne teže, priporočamo, da opravite biokemične preiskave prve stopnje (skupni holesterol, HDL-holesterol, trigliceridi, glukoza). Pri bližnjih sorodnikih oseb s celiakijo (otroci, bratje/sestre, starši) je nagnjenost k celiakiji večja (približno 10 %) kot pri splošni populaciji. Zato je priporočljivo, da najbližji sorodniki opravijo serološko analizo ali genotipizacijo HLA-DQ2 in HLA-DQ8. Genotip pove, ali je testirana oseba genetsko nagnjena k celiakiji ali ne.

 

 Ali brezglutenski izdelki vsebujejo več sladkorja?

 Ali brezglutenski izdelki vsebujejo več sladkorja?

Izdelki podjetja Schär večinoma vsebujejo manj sladkorja kot drugi tovrstni izdelki, ki vsebujejo gluten. Naše recepte praviloma vedno primerjamo s priljubljenimi različicami, ki vsebujejo gluten. Naš cilj je izboljšati prehranski profil, kjer je to mogoče, ali vsaj ponuditi izdelek, primerljiv enakovrednim izdelkom, ki vsebujejo gluten.
Tukaj boste našli popoln pregled vseh naših izdelkov z ustreznim seznamom sestavin.

 Ali so izdelki podjetja Schär brez gensko spremenjenih sestavin?

 Ali so izdelki podjetja Schär brez gensko spremenjenih sestavin?

Vašo varnost in kakovost naših izdelkov postavljamo na prvo mesto. Zato tako mi kot naši dobavitelji ne uporabljamo nobenih sestavin, za katere je navedeno, da so gensko spremenjene, in to spremljamo s postopkom notranjega nadzora. Gojenje gensko spremenjene koruze in riža v Evropi ni dovoljeno in seveda spoštujemo zakonske zahteve. Vsebnost GSO nad 0,9 % mora biti navedena na seznamu sestavin. Vsebnost GSO pod 0,1 % velja za nezaznavno. Poleg tega imamo sklenjene pogodbe z vsemi našimi kmeti, kar nam omogoča, da zagotovimo, da pridelujejo surovine v skladu z našimi smernicami.

 

 Ali so izdelki Schär primerni za dieto z nizko vsebnostjo FODMAP?

 Ali so izdelki Schär primerni za dieto z nizko vsebnostjo FODMAP?

 

Družba Schär je specializirana za proizvodnjo živil brez glutena in pšenice. Zlasti za ljudi, ki trpijo zaradi sindroma razdražljivega črevesja (SRČ – nepravilno delovanje črevesja) je priporočljivo, da se držijo diete z nizko vsebnostjo FODMAP  , da si olajšajo simptome. Nekateri naši izdelki so primerni za ljudi, ki se držijo diete z nizko vsebnostjo FODMAP. Več informacij o tem najdete tukaj.

 Ali so izdelki Schär veganski?

 Ali so izdelki Schär veganski?

 

Veliko naših izdelkov je primernih za vegane. Če so v našem izdelku živalske sestavine, so te navedene na seznamu sestavin. Tukaj  lahko najdete našo ponudbo izdelkov, ki so primerni za vegane. Upoštevajte, da se sestavine lahko spremenijo. Vedno preverite podatke na deklaraciji izdelka.

 Bodite pripravljeni na nujne primere

 Bodite pripravljeni na nujne primere

Čeprav se vam najverjetneje kaj hujšega ne bo pripetilo, je dobro biti pripravljen tudi na nujne primere. V primeru, da nevede zaužijete gluten in utrpite hujšo reakcijo, je dobro pri sebi imeti identifikacijski kartonček za celiakijo ali vsaj listič, na katerem je navedeno, da imate celiakijo. Priporočljiv je tudi seznam s kontaktnimi številkami za nujne primere. Vsebuje naj na primer kontaktno številko vaših staršev ali zakonitih skrbnikov, pa tudi vašega zdravnika ali nutricionista. Na ta način osebe, ki se prve odzovejo, takoj vedo, da ste alergični ali občutljivi na gluten – če jim tega ne bi mogli osebno povedati – in se lahko ustrezno odzovejo.

 Dobra informiranost o celiakiji in glutenu vam lahko olajša življenje

 Dobra informiranost o celiakiji in glutenu vam lahko olajša življenje

Ob postavitvi diagnoze in začetku brezglutenske diete se po navadi poraja veliko vprašanj, zlasti glede omejitev pri vsakodnevnem uživanju hrane in strahu pred poslabšanjem kakovosti življenja. Dandanes lahko  ljudje s celiakijo živijo (pretežno) brez simptomov, saj je na voljo dovolj informacij o vsebnosti glutena in na splošno o brezglutenski dieti, tako da ste lahko brez strahu. Vsekakor pa se morate za sprejemanje pravilnih odločitev o brezglutenski dieti in o celiakiji dobro poučiti. Več kot veste, bolje se lahko odzovete v težkih situacijah in lahko drugim razložite, zakaj je brezglutenska prehrana za vas tako pomembna. Upoštevati je treba le nekaj pravil. Življenje s celiakijo je vsekakor lahko življenje brez kompromisov. Na naši spletni strani lahko najdete obsežne osnovne tehnične informacije in nasvete o preobčutljivosti na gluten, celiakiji, brezglutenski prehrani in brezglutenskih izdelkih – poleg tega so vam informacije na voljo tudi pri društvih za celiakijo ali pri dietetikih.

 Ali lahko celiakija povzroči osteoporozo?

 Ali lahko celiakija povzroči osteoporozo?

Pri potrjeni diagnozi celiakija, je priporočljivo opraviti tudi pregled kostne gostote. Pri bolnikih s celiakijo lahko namreč vnos hrane, ki vsebuje gluten, povzroči vnetje sluznice tankega črevesa. Hranilne snovi v črevesju se posledično le delno absorbirajo, kar pogosto povzroči pomanjkanje vitaminov in mineralov, med njimi tudi pomanjkanje vitamina D, kalcija in magnezija, ki so zelo pomembni za zdrave kosti. Vnetje dodatno negativno vpliva na kostno gostoto in prav zato pri bolnikih s celiakijo obstaja večje tveganje za razvoj osteoporoze.
Ko si sluznica tankega črevesa pri osebi, ki je na strogi brezglutenski dieti, opomore, se lahko vsi vitamini in minerali brez težav ponovno absorbirajo.

Nemško združenje za prehrano priporoča dnevni vnos kalcija s hrano približno 1000 mg za odrasle osebe. Naslednja živila so še posebej bogata s kalcijem:
• mlečni izdelki: mleko, jogurt, skuta (trije obroki na dan zadostujejo za potrebe odrasle osebe);
• mineralna voda, bogata s kalcijem;
• zelena zelenjava (brokoli, por, koromač).
Poleg kalcija je pomembno, da zaužijemo tudi dovolj vitamina D; to zagotavlja, da se kalcij absorbira iz črevesja. Poleg tega pa je seveda potrebna tudi redna telesna dejavnost, ki dodatno pripomore k ohranjanju čimbolj močnih in odpornih kosti.

 Ali lahko sprejmem hrano od drugih?

 Ali lahko sprejmem hrano od drugih?

Prijatelj vam ponudi nekaj za pod zob – vendar ne veste, ali vsebuje gluten. Ne glede na to, kako neumno se vam zdi: ne vzemite. Še posebej bodite odločni, če vam hrano ponudijo osebe, ki v resnici ne vedo, kaj je celiakija in zakaj je brezglutenska dieta pomembna. Sami najbolje veste, kaj je dobro za vas in česa se morate izogibati. Ne pustite se prepričati, vaše telo vam bo hvaležno!

 

 Ali lahko jem čips s kečapom in majonezo?

 Ali lahko jem čips s kečapom in majonezo?

Tudi čips lahko vsebuje sestavine z glutenom ali pa se je cvrl v cvrtnikih, kjer je bila prej pripravljena panirana hrana, ki vsebuje gluten. Tudi v tem primeru ne smete podcenjevati možnosti, da nehote/nevede zaužijete gluten .
Priporočamo, da vedno skrbno preberete deklaracijo na vsakem izdelku. Na stojnici s hrano vedno vprašajte, katera živila pripravljajo in kako. Enako velja za kečap in majonezo: zaradi živilsko-tehnoloških razlogov (npr.  da bi jedi zgostili ali stabilizirali) se lahko dodajo sestavine, ki vsebujejo gluten, zato je potrebno preveriti, ali so se take sestavine v procesu priprave uporabile. Kot že omenjeno, preberite sestavine na deklaraciji ali pa se v primerih nejasnosti z vprašanjem obrnite na proizvajalca.

 Ali lahko jem doner kebab?

 Ali lahko jem doner kebab?

Zagotovo veste, da je kruh pita, ki se uporablja pri doner kebabu, tipičen primer jedi z visoko vsebnostjo glutena. Zato lahko doner kebab jeste le v primeru, ko je kruh brez glutena. Same sestavine kebaba so na splošno neškodljive, vendar bi bilo kljub temu dobro preveriti, ali je meso res samo meso, ali so mu dodane drobtine, pa tudi v omakah in začimbah so lahko sledi glutena. Vse več se tudi pri nas pojavlja ponudnikov hrane brez glutena, ki je varna za celiakaše. Kot vedno pa je najboljši način za varen obrok ta, da ponudnika o tem povprašate.

 Ali lahko jem oves?

 Ali lahko jem oves?

Načeloma da, kajti oves sam po sebi ne vsebuje glutena. Lahko uživate nekontaminiran oves ,saj vsebuje veliko pomembnih sestavin:
– B-vitamine,
– cink,
– železo,
– magnezij,
– beljakovine,
– polinenasičene maščobne kisline.
TODA preden se odločite za uživanje ovsa, je najbolje, da se pogovorite s svojim zdravnikom. V nasprotju z drugimi žiti, ki vsebujejo gluten, oves vsebuje avenin, beljakovino, ki je primerna za vsakodnevno brezglutensko prehrano v zmernih količinah, v kolikor niste preobčutljivi tudi na avenin.
Če ste preobčutljivi na avenin, se morate ovsu popolnoma odpovedati.

 Ali lahko pri peku naročim brezglutenski kruh?

 Ali lahko pri peku naročim brezglutenski kruh?

Vsak pek lahko pripravi brezglutenski kruh, vendar je nevarnost kontaminacije z živili, ki vsebujejo gluten, v pekarni izjemno velika. Najbolje je, da peka vprašate, ali uporablja ločeno peč, da boste lahko brez skrbi uživali pečene dobrote.
Tukaj lahko najdete nasvete za preprosto in brezskrbno peko doma.

 Ali lahko izdelke Schär naročim neposredno pri vas?

 Ali lahko izdelke Schär naročim neposredno pri vas?

Neposredna prodaja je trenutno omogočena preko spletne trgovine www.drschaer-shop.si, na naši spletni strani pa boste našli vsa prodajna mesta v svoji bližini.

 Ali je mogoče tveganje za celiakijo zmanjšati s poznejšim uvajanjem hrane, ki vsebuje gluten?

 Ali je mogoče tveganje za celiakijo zmanjšati s poznejšim uvajanjem hrane, ki vsebuje gluten?

Nova ameriška raziskava je pokazala, da je pri otrocih z genetsko nagnjenostjo uživanje večih količin glutena v prvih petih letih življenja povezano z večjim tveganjem za avtoimunsko bolezen in celiakijo. V tej raziskavi je sodelovalo več kot 6600 otrok, starih od šest mesecev do pet let. Več glutena kot je zaužil otrok, večje je bilo tveganje za celiakijo.
Vendar so za potrditev rezultatov raziskave potrebne nadaljnje študije.
(vir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31408136)

 Celiakija in sladkorna bolezen

 Celiakija in sladkorna bolezen

Uravnotežena prehrana kot rešitev za obe bolezni

Pet do deset odstotkov bolnikov s sladkorno boleznijo tipa I (od inzulina odvisna sladkorna bolezen) ima tudi celiakijo. Za zdravljenje obeh bolezni hkrati je potrebno upoštevati strogo dieto. Dandanes se sladkornim bolnikom priporoča »normalna« uravnotežena prehrana (glede na kalorije, beljakovine, sladkor in maščobe), ne glede na to, ali imajo celiakijo ali ne. Sestavljeni ogljikovi hidrati (polnozrnati kruh, testenine, seveda brez glutena) in živila z veliko vlakninami (zelenjava, stročnice in sveže sadje) so bolj priporočljivi kot živila z visoko vsebnostjo enostavnih sladkorjev (sladkarije in sladkor), ki prispevajo k hitremu dvigu ravni sladkorja v krvi po obroku.
Živila z visoko vsebnostjo enostavnih sladkorjev je treba jesti zmerno. Glede maščob so boljše maščobe rastlinskega izvora (na primer hladno stiskano olivno olje, olje iz semen) in živila s polinenasičenimi maščobnimi kislinami (na primer ribe), saj pozitivno vplivajo na raven holesterola v krvi. Zdravljenje celiakije pozitivno vpliva tudi na sladkorno bolezen, saj je presnova bolje nadzorovana in potreba po inzulinu je manjša. Poleg tega se na ta način lahko izognemo skritim zapletom, kot je slabokrvnost ali krhke kosti.

 Celiakija in laktozna intoleranca

 Celiakija in laktozna intoleranca

Laktozna intoleranca in celiakija se pogosto pojavita skupaj, vendar zaradi različnih razlogov.

Pred diagnozo in tudi v začetnem obdobju po postavitvi diagnoze, lahko imajo bolniki s celiakijo tudi laktozno intoleranco ki jo povzroči poškodba sluznice tankega črevesa. V nekaterih primerih  je lahko laktozna intoleranca prisotna tudi po uvedbi brezglutenske diete in ko se stanje sluznice normalizira. To je posledica pomanjkanja encima (genetsko pogojeno), ki se na splošno zelo pogosto pojavlja pri južnoevropski populaciji, vendar ga ne povzroča celiakija. V teh primerih lahko uživanje živil, ki vsebujejo laktozo (zlasti mleko), povzroči simptome, kot so bolečine v trebuhu ali napenjanje. Za zdravljenje laktozne intolerance se je treba izogibati živilom z visoko vsebnostjo laktoze (polnomastno mleko, mlečni sladoled, kremni sir, ipd.). Namesto polnomastnega mleka lahko uporabite mleko brez laktoze, ki je na voljo v vseh supermarketih. Ker osebe z laktozno intoleranco lahko prenašajo določeno količino laktoze, so mlečni izdelki, kot sta na primer jogurt ali trdi sir, večinoma neškodljivi.
Družba Schär ponuja tudi široko paleto izdelkov brez laktoze .

 Dermatitis herpetiformis

 Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis, znan tudi kot »dermatitis herpetiformis Duhring«, je kronična kožna bolezen s simptomi, kot sta srbečica in ekcem. Kaže se kot rdeče pustule in mehurčki, ki se pojavijo na komolcih, kolenih, zadnjici, vratu, grlu, ramenih in spodnjem delu hrbta. Izpuščaj je podoben izpuščaju herpesa, vendar ga ne smemo zamenjati.
Povezava med dermatitisom herpetiformisom in celiakijo je v tem, da se obe bolezni kažeta z občutljivo reakcijo na gluten. Vendar to ne pomeni, da se obe obolenji vedno pojavita skupaj. Da bi se izognili simptomom celiakije in dermatitisa herpetiformisa, se je treba držati brezglutenske diete.

 Ali brezglutenski izdelki redijo?

 Ali brezglutenski izdelki redijo?

Ne, to je mit. Brezglutenski izdelki imajo primerljive hranilne vrednosti kot običajni izdelki. Za vzdrževanje telesne teže je potrebno nameniti pozornost prehranskim vlakninam, beljakovinam in vsebnosti maščob.  Na splošno je pomembna uravnotežena  prehrana. Vendar pa je potrebno opozoriti tudi to, da brezglutenski izdelki ne pomagajo pri hujšanju, kot trdijo nekateri.

 Ali pivo vsebuje gluten?

 Ali pivo vsebuje gluten?

Načeloma da, saj pivo proizvajajo iz ječmena, ki vsebuje gluten. Tudi v tako majhni količini, kot ga vsebuje pivo, ni priporočljivo, če ste preobčutljivi na gluten. Vendar pa obstajajo izjeme: nekateri proizvajalci ponujajo posebno brezglutensko pivo, ki je narejeno iz riža, koruze, prosa, sirka, ajde ali soje. Pri drugih pivih, ki so označena kot brezglutenska, so gluten odstranili s posebnim postopkom.

 Ali sladoled vsebuje gluten?

 Ali sladoled vsebuje gluten?

Na žalost lahko nekatere vrste sladoleda, ki so naprodaj v sladolednici, predpakirani sladoled in točeni sladoled vsebujejo gluten, saj se ta dodaja številnim osnovnim mešanicam, ki se uporabljajo za pripravo sladoleda. Najbolje je, da se prepričate in vprašate ali preverite seznam sestavin. Seveda kornet ne sme vsebovati glutena. Pri sadje ledu ni nevarnosti. Seveda, če si sladoled pripravite doma, najbolje veste, kaj je v njem!
Ste si zaželeli malo osvežitve? Kaj pravite na naš sladoled v kornetu Gran Cono Panna & Cacao?

 Ali podjetje Schär pošilja vzorčne izdelke?

 Ali podjetje Schär pošilja vzorčne izdelke?

Vzorce izdelkov občasno pošljemo potrošnikom, ki so se s polnim imenom in naslovom prijavili v našo zbirko podatkov ter nam dali dovoljenje za pošiljanje reklamnega gradiva.
Na novo diagnosticirani bolniki lahko prejmejo paket dobrodošlice, če so dobili kartonček od zdravnika ali svetovalca za prehrano.

 Brezglutenska prehrana in avtizem

 Brezglutenska prehrana in avtizem

Pri mnogih avtistih slaba presnova kazeina (mlečnih beljakovin) in glutena povzroči nastanek dveh opiatov (narkotičnih snovi, kot sta heroin ali morfij), ki vstopita v krvni obtok in napadeta živčni sistem. Ta opiata je mogoče ugotoviti s posebnimi urinskimi testi, saj je zaradi nepopolne razgradnje kazeina in glutena vsebnost peptidov v urinu povišana. Obolele osebe pa imajo prepustnejše črevesje.
Tako lahko peptidi vstopijo v krvni obtok in prehajajo skozi krvno-možgansko pregrado, kjer reagirajo z opiatnimi receptorji v možganih ter povzročijo podobne učinke kot morfij in heroin.
Čeprav je bilo do zdaj proučenih le nekaj primerov, so bili v dveh tretjinah rezultati pozitivni, zato je bila v nekaterih primerih predpisana tudi dieta z malo mleka in glutena ali celo dieta brez mleka in glutena. To je privedlo do bistvenega izboljšanja avtističnega vedenja. Opazno so se izboljšali predvsem govor, očesni stik, odzivnost in družbeni interes, pa tudi prebavne težave in alergijski simptomi.

 Brezglutenske restavracije

 Brezglutenske restavracije

Ste v restavraciji ugotovili, da na jedilniku niso jasno označene brezglutenske jedi? Potem obstaja samo ena rešitev: vprašajte neposredno glavnega kuharja ali natakarja, ki naj o vsebnosti glutena povpraša v kuhinji. Pravico imate do jedi, ki je bila pripravljena brez glutena, in zagotovo vam lahko kaj ponudijo. Če kuhajo sveže, lahko glutena preprosto ne dodajo. Zelo pogosto je glavni kuhar že kdaj kuhal za nekoga, ki se mora izogibati glutenu – ali drugim hranilnim snovem.
Tukaj  lahko najdete številne restavracije in kavarne, ki ponujajo brezglutenske jedi.

 Kako se pravilno bere deklaracija izdelkov?

 Kako se pravilno bere deklaracija izdelkov?

Ob nakupu brezglutenskih izdelkov MORATE prebrati deklaracijo! Kje se skriva gluten, razen v pšenici? Najlažje je, da poiščete znak prečrtanega žitnega klasa, ki jasno označuje brezglutenska živila. V nasprotnem primeru si lahko brezglutenske izdelke zapomnite tako: bolj kot je izdelek nepredelan, toliko manj verjetno je, da vsebuje gluten. Vendar pa tudi to ni pravilo. Posebno pozornost namenite končnim izdelkom ali živilom, kot so začimbe, šunka, klobase, puding, sladoled in jogurt: tem izdelkom zelo pogosto gluten dodajajo iz živilsko-tehnoloških razlogov, saj je dober nosilec arom in/ali deluje kot stabilizator. Pazljivi bodite tudi pri uporabi začimb in omak (kečap, gorčica, majoneza …). Prav tako upoštevajte stavek »Lahko vsebuje sledi glutena« in se takim izdelkom raje izognite.

 Kako prepoznam alergene v izdelkih Schär?

 Kako prepoznam alergene v izdelkih Schär?

Od konca leta 2005 morajo biti vsa živila, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo (na primer gluten), ne glede na vsebovano obliko ali količino, navedena na nalepki izdelka.
14 najpogostejših sprožilcev alergij in drugih preobčutljivosti:
• žitarice, ki vsebujejo gluten*
• mleko*
• jajca*
• soja*
• arašidi*
• olupljeni oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, pekan oreščki, brazilski oreščki, pistacije in makadamijevi oreščki)*
• listna zelena*
• gorčica*
• raki*
• ribe*
• sezamova semena*
• volčji bob*
• mehkužci*
• žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji nad 10 mg/kg ali 10 mg/l

*in izdelki iz njih

Družba Schär je razvila jasen sistem razločevalnih navedb, da boste lažje in hitreje prepoznali alergene v vsakem izdelku ter na ta način lahko izbrali najidealnejša živila, ki ustrezajo vašim prehranskim potrebam.

Ne vsebuje:
Navedba »ne vsebuje« pomeni, da določen izdelek ne vsebuje alergena. Odsotnost alergenov je zagotovljena (na primer: brez glutena, pšenice, laktoze).

Brez dodanega/dodanih:
Navedba »brez dodatnega/dodanih« opisuje, katere sestavine niso del recepta izdelka. Vendar nenamernih navzkrižnih onesnaženj ni mogoče izključiti (na primer brez dodanega mleka, jajc in soje). Če izdelek vsebuje alergene, bo to na seznamu sestavin označeno krepko.

Kaj pomeni opozorilna navedba »Lahko vsebuje sledi …«?
Obvezno je treba navesti alergene, vendar ni treba navesti morebitnega nenamernega stika izdelka s temi alergeni. Če se na primer mlečna čokolada proizvaja po proizvodnji čokolade z lešniki, lahko sledi oreščkov preidejo v mlečno čokolado. Za take primere proizvajalci pogosto uporabljajo izraz »lahko vsebuje sledi …«. Ta navedba ni obvezna po zakonu.

Na naši spletni strani  lahko z našim filtrom posebej iščete izdelke brez določenih alergenov.

 Kako prepoznam brezglutenska živila?

 Kako prepoznam brezglutenska živila?

Nova uredba EU za označevanje živil je olajšala prepoznavanje tako imenovanih »tveganih« živil. V skladu s to uredbo morajo namreč proizvajalci živil navesti, ali živilo vsebuje gluten, četudi le v sledeh. Pri izbiri in uživanju živil je treba vedno biti pozoren na sestavine, saj lahko zaužitje glutena (četudi nezavedno) privede do številnih  simptomov, dolgoročno pa tudi do poškodb črevesne sluznice. Kljub temu pa je izbira živil ob današnji ponudbi lahko zelo enostavna in vam naj ne predstavlja velikega stresa.

Neškodljiva živila
Obstaja veliko živil, ki so sama po sebi brez glutena in neškodljiva: riž, koruza, krompir, stročnice, ajda, tapioka, kostanj, mleko in mlečni izdelki, meso, ribe, jajca, rastlinska olja, sadje in zelenjava. Obstajajo pa tudi številni izdelki, posebej proizvedeni za osebe s celiakijo (kruh, testenine, torte, testo za pico, moka, piškoti, sladkarije, zamrznjena živila). Te posebne izdelke lahko prepoznamo po znaku prečrtanega žitnega klasa. Ta znak zagotavlja, da izdelek ne vsebuje glutena.

Tvegana živila
Tvegana so tista živila, ki lahko vsebujejo gluten ali pšenico kot sestavino ali dodatek. Na primer: že pripravljeni obroki, klobase, sojine omake, sladoled. Pri teh izdelkih je zelo pomembno, da zelo skrbno preberete seznam sestavin na embalaži. Tvegana so tudi tista živila, ki so bila med proizvodnim postopkom kontaminirana z glutenom.

Živila
Vsa živila, ki vsebujejo pšenico, piro, kamut, tritikalo, ječmen ali rž, so prepovedana.
Naš graf  vam zagotavlja pregled živil, ki jih lahko brez zadržkov jeste, živil, na katere morate biti pozorni, in živil, ki so popolnoma prepovedana.

 Kako se razvije celiakija?

 Kako se razvije celiakija?

Celiakija je zapleteno obolenje, ki ga povzroča medsebojno delovanje različnih genetskih in zunanjih dejavnikov.

Genetski dejavniki
Da svojo vlogo odigrajo tudi genetski dejavniki, potrjuje dejstvo, da je celiakija pri najbližjih sorodnikih v primerjavi s splošno populacijo desetkrat pogostejša. Številni geni, ki uravnavajo dedno nagnjenost, pa še vedno niso raziskani. Med njimi so pomembni nekateri dejavniki sistema HLA, genskega kompleksa, katerega naloga je prepoznati eksogene molekule. Pri večini ljudi s celiakijo (vsaj 95 %) ugotovijo genetsko nagnjenost (HLA-DQ2 in DQ8). HLA-DQ2/DQ8 sta nujna za razvoj bolezni, vendar nista izključno odgovorna zanjo. Pravzaprav so iste genetske dejavnike opazili pri številnih zdravih ljudeh (20–30 % splošne populacije). Dokazi o HLA-DQ2 in HLA-DQ8 ne pomenijo, da se bo celiakija dejansko razvila. Vendar je tveganje očitno večje.  Glede na to je pomembno, da se otroci redno testirajo za protitelesa, značilna za celiakijo. Pri dojenčkih je na splošno treba biti pozoren na trajanje dojenja in uvajanje glutena. Velik odmerek glutena v prvem letu življenja pripomore k razvoju celiakije, v kolikor že obstaja genetska nagnjenost.

Zunanji dejavnik
Edini znani zunanji dejavnik, ki igra vlogo pri celiakiji, je prisotnost glutena v vsakodnevni prehrani.

 Kako dolgo ostane kruh Schär svež?

 Kako dolgo ostane kruh Schär svež?

V podjetju Schär zaradi vašega zdravja ne uporabljamo konzervansov niti nobenega od številnih nepotrebnih dodatkov.
Če naš kruh shranjujete v posodi za kruh, uporabite neprepustno vrečko ali vrečko z možnostjo ponovne zatesnitve, v kateri bo kruh ostal svež približno tri dni.
Najboljši način, da kruh hranite dlje časa, je, da ga zamrznete in po potrebi odtajate posamezne rezine ali štruce.

 Kje najdete naša prodajna mesta

 Kje najdete naša prodajna mesta

Naša prodajna mesta po vsem svetu boste našli na spletni strani .
Z našo aplikacijo lahko preprosto poiščete prodajno mesto:

App Store

Google Play

 Imam alergijo na nikelj. Kaj moram storiti glede hrane?

 Imam alergijo na nikelj. Kaj moram storiti glede hrane?

Alergije na nikelj se sprožijo ob neposrednem stiku z materialom, ki vsebuje nikelj. Na splošno gre zgolj za kontaktno alergijo. Pri majhnem odstotku ljudi pa lahko tudi uživanje živil, ki vsebujejo nikelj, povzroči draženje kože. T-celice so celice obrambnega sistema, ki absorbirajo nikljeve ione in jih pretvorijo v spominske celice. Ko pride do ponovnega stika z nikljem, spominske celice aktivirajo vnetni odziv. Simptomi segajo od kožnih izpuščajev do sistemskih simptomov, vse od blagih do hudih. Huda oblika alergije na nikelj je sistemski sindrom alergije na nikelj, ki se pojavi s kronično-sistemskimi simptomi (glavoboli, srbenje, bolezni prebavil, kot je celiakija). Osebe, ki se alergično odzovejo na nikelj, naj se izogibajo vsem živilskim izdelkom, ki vsebujejo nikelj v večjih količinah. Živila, ki vsebujejo nikelj: kakavovi izdelki, stročnice, oreščki in semena, školjke, zelje, soja, koruzna moka, naravni kvas, pšenični izdelki, ki vsebujejo gluten …

 Z izdelkom nisem zadovoljen. Kaj naj storim?

 Z izdelkom nisem zadovoljen. Kaj naj storim?

Žal nam je, da niste zadovoljni z našim izdelkom. Po e-pošti (cs@schaer.com) nam pošljite podatek o roku uporabnosti izdelka, seriji in, če je mogoče, fotografijo izdelka. Naš oddelek za stike s kupci vas bo kontaktiral in poskušal rešiti težavo z določenim izdelkom. Lahko pa izpolnite tudi naš kontaktni obrazec.

 Seznanite družino in prijatelje o brezglutenski dieti

 Seznanite družino in prijatelje o brezglutenski dieti

Najbolje je, da so vaša družina in prijatelji seznanjeni s tem, da se morate izogibati glutenu. Tako bo jasno, da je treba na rojstnodnevnih zabavah, božičnih zabavah in podobno za vas pripraviti brezglutensko hrano ali pa jo boste prinesli sami. Če vaši prijatelji vedo za vašo preobčutljivost na gluten, bodo zagotovo pokazali razumevanje in zanimanje.
Ne glede na to, ali gre za šolski izlet, pohodniški izlet, šolsko zabavo – kamor koli greste: odgovorni osebi vedno povejte, da lahko jeste samo brezglutenske izdelke. Tako boste prepričani, da vam bo na voljo ves dan in bo v nujnih primerih vedela, kako ravnati. Najbolje je, če vi (ali vaši starši) pred izletom obvestite organizatorje, da bodo lahko vnaprej načrtovali vaše brezglutenske obroke. Dobro načrtovanje pomaga, da je vsak izlet bolj sproščen!
Ta pregled omogoča, da so vaši ožji družinski člani in prijatelji dobro obveščeni o prehrambnih izdelkih, ki jih lahko jeste brez skrbi, in tistih, ki se jim morate izogniti.

 Ali je alergija enako kot preobčutljivost?

 Ali je alergija enako kot preobčutljivost?

Ne. Med alergijo in preobčutljivostjo je razlika. Tudi če je glavni “alergen” obeh obolenj isti, so mehanizmi, ki jih povzroča preobčutljivost, povsem drugačni.
Z alergijo na hrano se imunski obrambni sistem telesa močno odzove na dejansko neškodljivo živilo. Telo zazna alergene v hrani kot tujke in sproži imunsko reakcijo. Posledice so hude alergijske reakcije vse do alergijskega šoka. Ta reakcija se v telesu izraža kot:
– draženje kože,
– otekanje,
– srbenje v območju ustne votline in grla,
– slabost in bruhanje.
Najhujša posledica je akutna pretirana reakcija v obliki šoka, ki jo je treba nemudoma zdraviti. Sprožilce alergijskih reakcij najdemo v številnih živilih, kot so mleko, jajca, soja, ribe, pšenica, listna zelena, gorčica in oreščki.
Preobčutljivost na živilo pa vpliva na presnovo v telesu, ne na njegov imunski sistem. Simptomi so podobni alergiji na hrano, vendar brez nevarnosti alergijskega šoka. Kljub temu obstajajo številne nealergijske preobčutljivostne reakcije, ki povzročajo različne simptome. Na primer: Oseba nima encima, ki je potreben za razgradnjo hranilne snovi ali pa je ta neaktiven. Posledica tega je nepravilno delovanje presnove, pri kateri lahko telo hranilne snovi prebavi le delno ali sploh ne. To pogosto povzroča napenjanje, bolečine v prebavilih, zaprtje in drisko. Ob preobčutljivosti je običajno vseeno mogoče zaužiti majhno količino hranilne snovi. Če se izogibate uživanju zadevnih živil ali njihovih sestavin ali jih zmanjšate, bodo simptomi na splošno hitro izginili in se morda ne bodo več pojavili.

 Ali je celiakija pri majhnih otrocih ozdravljiva?

 Ali je celiakija pri majhnih otrocih ozdravljiva?

V otroštvu se celiakija večinoma pojavi v 3–6 mesecih po rojstvu, po uvedbi hrane, ki vsebuje gluten (zdrob itn.). Običajni simptomi so:
– motnje rasti s stagnacijo teže ali celo z izgubo teže,
– pomanjkanje teka,
– bruhanje,
– driska (vendar celiakija ni izključena, tudi v primeru normalnega blata ali zaprtja),
– napihnjen trebuh.
Mogoči so tudi naslednji simptomi:
– značajske spremembe, vključno z jokavostjo in čemernostjo,
– nezanimanje za igro.

Čim starejši so otroci ob nastopu bolezni, toliko pogosteje so prisotni neznačilni procesi brez znane klasične slike celiakije. Bolezen se lahko kaže tudi samo z enim simptomom.
Pri tako imenovani začasni (prehodni) celiakiji pri majhnih otrocih (večinoma mlajših od dveh let) so ugotovljeni klinični, serološki in histološki znaki celiakije.
Z brezglutensko dieto se te vrednosti zmanjšajo.  Če se gluten v poznejših letih ponovno uvede v prehrano, bolniki ostanejo brez simptomov. Za to obliko celiakije so odgovorne nalezljive in alergijske bolezni črevesja.
Če se diagnoza celiakije postavi pri otrocih, mlajših od dveh let, strokovnjaki predlagajo nadaljnjo izpostavljenost glutenu. Pri prehodni celiakiji se simptomi po določenem času ne pojavijo ponovno, tudi če so otroci izpostavljeni glutenu, in ni seroloških ali histoloških reakcij. Pogosto zmotno govorimo o ozdravitvi. Če pri teh otrocih ni genetske nagnjenosti, ne moremo govoriti o celiakiji v ožjem pomenu. Zato tudi ne moremo govoriti o ozdravitvi.

 Ali je celiakija ozdravljiva?

 Ali je celiakija ozdravljiva?

Če se držite stroge brezglutenske diete, lahko živite brez simptomov
Zaenkrat še ni znane zdravilne metode, ki bi osebi s celiakijo omogočala, da bi lahko spet jedla izdelke, ki vsebujejo gluten, ne da bi se pri tem poškodovala črevesna sluznica. Trenutno je stroga brezglutenska dieta edina terapija, ki zagotavlja optimalno zdravje. Simptomi popustijo, vrednosti, izmerjene pri seroloških preiskavah in sluznica tankega črevesa se normalizirajo. Zato po diagnozi celiakije govorimo o spremembi prehranjevanja, ki bolnikom omogoča normalno življenje brez simptomov.

Raziskujejo se metode alternativnega zdravljenja. Cilj je, da se bolnik osvobodi »pritiska« brezglutenske diete. Raziskujejo se naslednje stvari: manj škodljive vrste zrn; encimi, ki lahko prebavijo beljakovinske sestavine, ki so prepovedane za bolnike s celiakijo; zdravila z delovanjem proti transglutaminazam ali anticitokini in imunski modulatorji, ki blokirajo obrambno reakcijo proti glutenu (tako imenovano »cepljenje«). Toda te raziskave so trenutno še na začetni razvojni stopnji. Tudi prehod iz laboratorija na klinična preizkušanja se je ustavil, saj živali, ki so potrebne v tej fazi raziskave, za celiakijo ne zbolevajo. Prihodnost za bolnike je nedvomno svetla; ni pa mogoče napovedati, kdaj bi lahko rezultate teh raziskav dejansko uporabili. Potrebno se je zavedati, da bo moralo vsako novo zdravljenje prevladati nad obstoječo, varno, učinkovito in že razpoložljivo rešitvijo – brezglutensko dieto. Edina rešitev pri celiakiji je odpoved vsem živilom iz žitaric, ki vsebujejo gluten. Že najmanjša količina glutena lahko povzroči histološke poškodbe. Sledi glutena lahko vsebujejo različna živila, zato je treba biti pri nakupih zelo previden. Tukaj je na voljo pregled vseh živil, ki jih lahko jeste brez skrbi, in tistih, ki se jim morate popolnoma izogniti.
Prehod na brezglutensko dieto je lažji zaradi številnih izdelkov, posebej proizvedenih za ljudi s celiakijo (kruh, testenine, torte, testo za pico, moka, piškoti, sladkarije, zamrznjeni izdelki). Ti posebni izdelki so označeni z znakom prečrtanega žitnega klasa. Ta znak zagotavlja, da izdelek ne vsebuje glutena. V dodatno pomoč pri vaši vsakodnevni prehrani so vam na voljo seznami živil, ki so jih pripravila društva za celiakijo.

 Ali lahko uživam izdelke Schär, ki jim je potekel rok uporabnosti?

 Ali lahko uživam izdelke Schär, ki jim je potekel rok uporabnosti?

Kot proizvajalec lahko zagotavljamo kakovost naših izdelkov le do roka uporabnosti. Vendar pa se izdelek lahko še vedno zaužije, če je v popolnem stanju.  Sami se odločite, ali so videz, vonj in okus za vas še vedno v redu.

 Ali je pri celiakiji dovoljeno poljubljanje?

 Ali je pri celiakiji dovoljeno poljubljanje?

Brez skrbi: seveda je poljubljanje dovoljeno! Celiakija je prehranska preobčutljivost, in ne alergija, ki lahko povzroči nevaren šok. V običajnih primerih je količina glutena, ki se prenaša s poljubljanjem, izredno majhna. Poljubi bi morali biti res zelo strastni, da bi vaš fant ali dekle tako rekoč pojedel(-dlo) kos kruha. Ščetkanje zob ni potrebno. Še nekaj: uživajte!

 Ali je embalaža izdelkov Schär primerna za recikliranje?

 Ali je embalaža izdelkov Schär primerna za recikliranje?

Nenehno spremljamo tehnologije, ki so na voljo na trgu, da bi izboljšali našo trajnostno strategijo. Želimo doseči, da bi bila obstoječa plastična embalaža primerna za recikliranje, in zmanjšati porabo materiala za optimizacijo izdelka. Dolgoročno iščemo alternativne materiale.
Naš kruh ne vsebuje konzervansov in ni obdelan z alkoholom. Embalaža mora zato zagotavljati najvišjo stopnjo zaščite pred kakršnimi koli poškodbami med prevozom, navzkrižno kontaminacijo z glutenom in zagotavljati, da imajo izdelki daljši rok uporabnosti.Plastični pladenj, ki ga uporabljamo za kruh Meisterbäckers, je mogoče 100-odstotno reciklirati in je sestavljen iz 45 % recikliranega materiala.
Zagotavljamo vam, da je naše okolje za nas pomembno.

 Ali obstaja povezava med celiakijo in fruktozno intoleranco / malabsorpcijo fruktoze?

 Ali obstaja povezava med celiakijo in fruktozno intoleranco / malabsorpcijo fruktoze?

Obstajata dve vrsti fruktozne intolerance.
Dedna fruktozna intoleranca, podedovana motnja presnove fruktoze, je redka motnja encima, povezana z razgradnjo fruktoze v jetrih. Povzroča jo pomanjkanje encima aldolaze B. Posledica je blaga do huda hipoglikemija (nizek krvni sladkor).
Mnogo pogostejša je fruktozna intoleranca črevesja, ki jo običajno imenujemo malabsorpcija fruktoze. Prizadetih je približno 30–40 % prebivalstva.  Vzrok za malabsorpcijo fruktoze je okvara prenašalca, proteina GLUT-5, ki običajno prenaša fruktozo skozi sluznico tankega črevesa. Pri malabsorpciji fruktoze se to ne zgodi in fruktoza pride v debelo črevo, kjer povzroči simptome, kot so napenjanje, bolečine v trebuhu in driska. Malabsorpcija fruktoze se zdravi z dieto z nizko vsebnostjo fruktoze, pri čemer se stopnja fruktozne tolerance med posamezniki močno razlikuje. Poleg tega se je treba izogibati umetnim sladilom, kot so sorbitol, manitol in ksilitol, saj dodatno zavirajo absorpcijo fruktoze. Študije kažejo, da bolniki na splošno bolje prenašajo živila, ki vsebujejo sorazmerno več glukoze kot fruktoze. Obstajajo seznami dovoljenih živil.
Pri celiakiji se lahko zaradi poškodbe sluznice tankega črevesa razvije začasna fruktozna intoleranca. Ta običajno izgine, ko se sluznica po uvedbi brezglutenske diete obnovi.

 Ali je občutljivost na pšenico ali glutenska senzitivnost blažja oblika celiakije?

 Ali je občutljivost na pšenico ali glutenska senzitivnost blažja oblika celiakije?

Obstajajo ljudje, pri katerih je bila celiakija izključena, vendar imajo kljub temu simptome, podobne simptomom celiakije, kadar jedo hrano, ki vsebuje gluten. Temu pojavu pravimo glutenska senzitivnost ali občutljivost na pšenico in se trenutno precej aktivno raziskuje.
Vendar to ni blažja oblika celiakije, saj glutenska senzitivnost ni imunološka in ne nastajajo protitelesa. Občutljivost na pšenico pomeni intoleranco za sestavine pšenice. Vzrok so lahko zaviralci amilaze-tripsina (ATI), povezani z izdelki, ki vsebujejo gluten, in ne gluten, ki ga vsebuje pšenica. Pomembno je, da se vedno pogovorite z zdravnikom, saj lahko le on ugotovi dejanski vzrok simptomov in postavi pravilno diagnozo.

Značilnosti celiakije:
– prirojena avtoimunska reakcija,
– zmanjšanje števila črevesnih resic,
– tipična enteropatija.

Značilnosti občutljivosti na pšenico:
– nepojasnjena imunološka reakcija,
– ni enteropatije.
Dodatne informacije o simptomih in razlikah v primerjavi s celiakijo lahko najdete tukaj.

 Ali je pšenični škrob brez glutena?

 Ali je pšenični škrob brez glutena?

Večina ljudi s celiakijo dobro prenaša brezglutenski pšenični škrob. Pri proizvodnji brezglutenskega pšeničnega škroba se vodotopni gluten iz pšeničnega škroba odstrani z izpiranjem in centrifugiranjem. Čim pogosteje se izpere pšenični škrob, tem manjša je preostala vsebnost beljakovin.
V skladu z določili Komisije Codex Alimentarius in Uredbe EU z dne 20. januarja 2009 so živilski izdelki »brez glutena«, če ne vsebujejo več kot 2 mg/100 g (20 ppm) glutena. Živila z 21–100 ppm morajo imeti oznako »nizka vsebnost glutena« ali »majhna vsebnost glutena«. Pšenični škrob pa mora biti še vedno naveden na seznamu sestavin in označen kot alergen. Pozor: Osebe z alergijo na pšenico se morajo izogibati izdelkom, ki vsebujejo pšenični škrob brez glutena, saj alergijo sprožijo pšenične beljakovine, in ne sama beljakovina »gluten«.
Trenutno imamo v ponudbi tri izdelke z brezglutenskim pšeničnim škrobom:

Croissant

 Življenje s celiakijo brez težav

 Življenje s celiakijo brez težav

Pravijo, da po postavitvi diagnoze celiakija ni več bolezen, temveč način življenja, saj se po uvedbi stroge brezglutenske diete po navadi splošno počutje hitro izboljša; vendar pa se je potrebno naučiti živeti s spremenjenim načinom prehranjevanja. Mnogi brezglutenski izdelki, ki so jih razvili različni proizvajalci živil, so bistveno prispevali k izboljšanju kakovosti življenja oseb s celiakijo. Brezglutenski izdelki so na voljo skoraj povsod, tudi v supermarketih, kot vnaprej pripravljena hrana ali kot sestavine, pripravljene za domačo kuho in peko. Omejitve v prehrani so opazne le, kadar jeste v restavracijah, kavarnah ali menzah, saj je izbira brezglutenskih izdelkov tam še vedno omejena. Toda tudi v tej panogi se razmere iz leta v leto izboljšujejo, tudi zaradi predanosti združenj za celiakijo ter vse večje ozaveščenosti različnih institucij in medijev.
Na naši spletni strani  boste našli restavracije po vsem svetu, ki ponujajo brezglutensko hrano.

V šoli
Veliko šol lahko otrokom zagotovi brezglutenske obroke, vendar je vseeno pomembno, da starši poskrbijo, da učitelji in kuhinjsko osebje vedo za obolenje. Ob veliki izbiri brezglutenskih sladkih in slanih prigrizkov  tudi posebni dogodki, kot so šolski izleti ali rojstnodnevne zabave, ne predstavljajo težav.

Adolescenca
“Prekrški” v brezglutenski dieti so še posebej pogosti pri mladostnikih, ker mnogi težko sprejmejo dejstvo, da morajo jesti nekaj drugega kot vsi ostali, ali pa tega nočejo odkrito pokazati. Odsotnost takojšnjih simptomov lahko privede do nadaljnjih občasnih “prekrškov”. Kaj je treba storiti v teh primerih? Obtoževanje s strani staršev ali – še huje – grožnje zagotovo niso pravi način. Bolje je mladostnikom ustrezno pojasniti, kakšne so posledice tovrstnih prekrškov. V določenih primerih se priporoča tudi posvet s psihologom, saj je psihična obremenitev najstnika s celiakijo lahko precejšnja. Vsekakor pa se je dobro zavedati, da so tovrstne težave v adolescenci po navadi le začasne in se bo kasneje življenje s celiakijo ponovno “normaliziralo”.

 Zaradi celiakije se ni treba počutiti "drugačen"

 Zaradi celiakije se ni treba počutiti "drugačen"

Samo zato, ker moraš jesti drugače, to še ne pomeni, da si drugačen. Tega nikoli ne pozabi. Če se počutiš osamljenega, je najbolje, da govoriš z drugimi ljudmi, ki se spopadajo z enako situacijo in imajo enake težave. Korenita sprememba običajnih prehranjevalnih navad je za osebe s celiakijo velik izziv, zlasti na začetku, zato se v družbi pogosto počutijo, kot da je z njimi kaj narobe.
Sorodne duše”, s katerimi si lahko izmenjujete ideje, lahko najdete v različnih skupinah za osebe s celiakijo, družbenih medijih ali v našem klubu Schär .

 Pomanjkanje hranil pri brezglutenski dieti?

 Pomanjkanje hranil pri brezglutenski dieti?

Ne, to se pri uravnoteženi prehrani  ne pojavlja. Po postavitvi diagnoze je potrebno poglobljeno svetovanje o prehrani ter morda posebne krvne preiskave, da se ugotovi morebitno pomanjkanje določenih hranil. Cilj brezglutenske diete je preprečiti pomanjkanje katere koli hranilne snovi. Pozornost je treba nameniti absorpciji železa, folata in kalcija, pomanjkanju v maščobah topnih vitaminov  ter pomanjkanju fosforja in vitamina D zaradi majhne količine mleka in mlečnih izdelkov (pri dodatni laktozni intoleranci).

 Mono- in digliceridi maščobnih kislin v izdelkih Schär

 Mono- in digliceridi maščobnih kislin v izdelkih Schär

Mono- in digliceridi maščobnih kislin, ki jih uporabljamo kot emulgatorje, so rastlinskega izvora. To so emulgatorji, ki se v EU lahko uporabljajo kot aditivi za živila. Vsi so naravnega izvora in po vseh razpoložljivih znanstvenih raziskavah dokazano ne ogrožajo zdravja. Če kateri koli od naših izdelkov vsebuje meso ali živalske derivate, bo to navedeno na seznamu sestavin.

 Brezglutensko potovanje

 Brezglutensko potovanje

Za brezglutensko potovanje je potrebnih nekaj priprav: če sami planirate potovanje, si lahko na naši spletni strani  poiščite destinacijo, kjer je na voljo pestra ponudba brezglutenskih restavracij in hotelov. Na seznamu boste našli podatke restavracij ali picerij v različnih državah, ki strežejo brezglutenske jedi, poiščete pa lahko tudi nastanitev  in možnosti nakupovanja .  Če imate na potovanju spletno povezavo, lahko sproti pogledate na www.schaer.com ali uporabite Schar aplikacijo in tako najhitreje ugotovite, kje lahko v bližnji okolici kupite brezglutenske izdelke. Priporočamo, da si aplikacijo namestite že pred odhodom. Vsekakor pa bo za vas dobrodošlo, da s seboj spakirate dovolj prigrizkov za situacije, ko v bližini ne bo primerne trgovine in/ali restavracije z brezglutensko ponudbo.

 Kateri so pozitivni učinki brezglutenske diete?

 Kateri so pozitivni učinki brezglutenske diete?

Simptomi izginejo
Simptomi izginejo, vrednosti, določene s serološkimi preiskavami, in sluznica tankega črevesa se normalizirajo. Pri ljudeh s celiakijo s tipičnimi simptomi so rezultati brezglutenske diete takoj opazni: v samo nekaj dneh se po navadi izboljšata tek in splošno počutje, driska izgine, rast otrok se normalizira. Tudi morebitni simptomi pomanjkanja, kot sta zmanjšana mineralizacija kosti ali slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa, postopoma izzvenijo. Brezglutenska dieta, še posebej, če se začne takoj po diagnozi, zmanjšuje tveganje za dolgotrajne zdravstvene težave. Vendarpa žal avtoimunskih bolezni, povezanih s celiakijo, ni mogoče povsem izključiti. Ena izmed njih je na primer Hashimotov tiroiditis, ki se pogosto pojavi pri dekletih v puberteti.

Prednosti brezglutenske diete
– Sluznica tankega črevesa se normalizira.
– Telo absorbira in izkoristi hranilne snovi.
– Izguba teže se nadoknadi.
– Splošno počutje se izboljša.
Drugi pozitivni učinki brezglutenske diete so navedeni tukaj.

 Katere klinične oblike celiakije obstajajo?

 Katere klinične oblike celiakije obstajajo?

Kratek opis kliničnih oblik celiakije

Klasična celiakija
Tipična celiakija se razvije že v zgodnji fazi, običajno nekaj mesecev po prenehanju dojenja, in se kaže kot značilni simptomi malabsorpcije:
– kronična driska,
– izguba teže in energije,
– pomanjkanje teka,
– slabost,
– napihnjen trebuh,
– bolečine v trebuhu,
– motnje v rasti (pri otrocih).

Simptomatska celiakija
Simptomatska celiakija (prej znana kot atipična celiakija) se pojavi šele pozneje s simptomi zunaj črevesja, na primer:
– utrujenost,
– slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa,
– amenoreja (odsotnost menstruacije),
– pomanjkanje vitaminov ali mineralov,
– povišane vrednosti transaminaz,
– ponavljajoče se bolečine v trebuhu,
– hipoplazija (pomanjkanje) sklenine,
– dermatitis herpetiformis Duhring,
– motnje v rasti v šoloobvezni starosti.

Subklinična celiakija
Pri subklinični celiakiji (prej znani kot tiha celiakija) pa se ne pojavijo nobeni posebni simptomi: zelo pogosto jo diagnosticirajo pri ljudeh z večjim tveganjem; na primer družinskih članih osebe, ki ima bolezen, ali sladkornih bolnikih, pri katerih so bolezen naključno ugotovili med serološkim pregledom zaradi prisotnosti pozitivnih protiteles. V večini primerov so simptomi le na videz skriti, v resnici pa se z začetkom brezglutenske diete opazi izboljšanje telesne in duševne zmogljivosti.

Potencialna celiakija
Ti primeri se diagnosticirajo kot potencialna (prej latentna) celiakija z neobsežno biopsijo črevesja, vendar se v krvi najdejo tipična protitelesa. Pri ljudeh, ki imajo to obliko celiakije, se lahko pojavijo hude poškodbe tankega črevesa, če se ne držijo brezglutenske diete. Zelo pogosto celiakijo diagnosticirajo pri ljudeh, ki imajo avtoimunsko bolezen, zlasti diabetes tipa 1 in tiroiditis (vnetje ščitnice), pa tudi sindrome, kot so Downov, Turnerjev ali Williamsov sindrom, ali pri katerih je ugotovljeno pomanjkanje lgA.

 Kaj se zgodi, če osebe, ki nimajo celiakije, ne uživajo glutena?

 Kaj se zgodi, če osebe, ki nimajo celiakije, ne uživajo glutena?

Nič. S tem si ne povzročate škode, vendar tudi ne posebne koristi. Poleg tega boste dobili manj torte, pice ali kruha. Lahko delite z vsemi, drugi pa z vami ne.

 Kaj je celiakija?

 Kaj je celiakija?

Celiakija je trajna preobčutljivost na gluten.

Gluten je beljakovina, ki je prisotna v vrstah žitaric, kot so pšenica, ječmen, pira, rž, kamut in tritikala. Pri otrocih in odraslih s to posebno genetsko nagnjenostjo, uživanje živil, ki vsebujejo gluten ali njegove sledi, povzroči imunsko reakcijo v črevesju s poznejšim kroničnim vnetjem in zmanjšanjem števila črevesnih resic (atrofijo). Pri celiakiji se lahko pojavijo različni simptomi . Sluznica tankega črevesa je prekrita z resicami in mikroresicami, ki povečajo površino in omogočajo absorpcijo hranilnih snovi. Pri osebah, ki jih prizadene celiakija, se število resic in mikroresic tankega črevesa zmanjša skoraj na nič, zato se pojavijo poškodbe sluznice tankega črevesa. Zaradi stanjšanja sluznice se lahko absorbira manj ali nič hranilnih snovi (beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali). Posledice so podhranjenost in simptomi pomanjkanja. Celiakija ali preobčutljivost na gluten je ena izmed najbolj razširjenih preobčutljivosti na svetu. V državah, kjer velik del prebivalstva prihaja iz Evrope (Evropa, Severna in Južna Amerika, Avstralija), ima po ocenah vsaka 100. oseba celiakijo.  Podoben odstotek velja za države v razvoju v Severni Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Indiji, kjer se prebivalstvo prehranjuje predvsem z žitaricami.

 Kaj je gluten?

 Kaj je gluten?

Gluten je beljakovina, ki je prisotna v vrstah žitaric, kot so pšenica, ječmen, pira, rž, kamut in tritikala. Gluten ima izjemno nizko hranilno vrednost. V bistvu deluje kot lepilo, ki drži pšenično moko skupaj in tako omogoča ali poenostavlja peko kruha.

 Kakšna je razlika med alergijo na pšenico in celiakijo?

 Kakšna je razlika med alergijo na pšenico in celiakijo?

Celiakija (strokovno se imenuje tudi glutenska enteropatija)

Celiakija je trajna preobčutljivost organizma na gluten oziroma avtoimunska bolezen, ki prizadene osebe z genetsko predispozicijo. Bolezen povzroča beljakovina gluten, ki ga vsebujejo žitarice, kot so pšenica, pira, rž, ječmen, kuskus in zelena pira. Celiakija spada med najbolj razširjene kronične bolezni na svetu. V Evropi, Severni Afriki in na območjih, kjer je večina prebivalcev evropskega izvora (Avstralija, ZDA, Kanada), je pogostost celiakije približno 1-odstotna. Edino znanstveno potrjeno zdravilo, znano do sedaj, je vseživljenjska stroga brezglutenska dieta.

Alergija na pšenico
Alergija na pšenico je bolezen, ki sproži obrambno reakcijo telesa na različne beljakovine v pšenici. Preobčutljivost dihalnih poti ob vdihavanju žitnega prahu povzroči tako imenovano pekovsko astmo. Če pa se pri uživanju pšenice pojavi preobčutljivost v prebavilih, lahko to privede do klasične alergije na hrano tipa lgE. Pšenica je eden od šestih glavnih alergenov pri otrocih. Pri odraslih se ta alergija pojavi redkeje, saj v večini primerov izgine, ko otroci dosežejo šoloobvezno starost. Enako kot pri celiakiji je edina učinkovita terapija strogo izogibanje sprožilnemu alergenu, kar pa zaradi podobnosti alergenov zelo pogosto ne pomeni le pšenice, temveč tudi divjo pšenico, trdo pšenico, enozrno piro, pšenico dvozrnico, kamut, divjo piro, piro in zeleno piro.

Pri alergiji na pšenico se je treba izogibati predvsem pšenici, pri celiakiji pa se je treba strogo izogibati vsem vrstam žitaric, ki vsebujejo gluten (pšenica, ječmen, rž, pira, tritikala, pšenica dvozrnica, zelena pira, enozrna pira, bulgur, kuskus).

 Kakšna je razlika med svežim kvasom, suhim kvasom in pecilnim praškom?

 Kakšna je razlika med svežim kvasom, suhim kvasom in pecilnim praškom?

Kvas
V nasprotju s pecilnim praškom je naravni/sveži kvas naravnega izvora in ga v trgovinah običajno najdemo kot sveži ali suhi kvas. Sveži kvas se uporablja za vzhajanje pekovskih izdelkov (kruha), najbolje pa deluje na sobni temperaturi in v vlažnem prostoru z dovolj kisika. Sveži kvas ima kratek rok uporabnosti, zato ga je treba hraniti v hladnem in suhem prostoru, suhi kvas pa ima daljši rok uporabnosti. Slednjega lahko pri peki mešamo neposredno z moko, med tem ko je sveži kvas potrebno predhodno raztopiti v mlačni vodi ali mleku, kjer se aktivira (zato je tudi pomembno, da testo pred peko počiva). Naravni kvas, ki se pridobiva iz melase, na splošno ne vsebuje glutena; osebe s celiakijo se morajo izogibati vrstam kvasa, pridobljenim iz drugih hranil (oves, pivski kvas). V naših izdelkih uporabljamo naravni kvas vrste »Saccharomyces cerevisiae«, znan tudi kot »pivski kvas« ali industrijski kvas, ki je brez glutena.
V naši ponudbi najdete tudi veliko izdelkov, ki ne vsebujejo kvasa:

 

 • Wraps
  · Bisc’Or
  · Biscotto all‘Avena
  · Choco Chip Cookies
  · Chocolate O´s
  · Ciocko Sticks
  · Delishios
  · Nocciolí
  · Ondulé
  · Orangino
  · Mini Butterkeks – Petit beurre
  · Savoiardi
  · Wafer Pocket
  · Wafers al cacao
  · Wafers alle nocciole
  · Chocolix
  · Fruit Bar
  · Quadritos
  · Snack
  · Twin Bar
  · Magdalenas
  · Marble Cake
  · Muffins Choco
  · Pausa Ciok
  · Gran Cono Panna & Cacao ❄
  · Anellini
  · Capelli d’Angelo
  · Fusilli
  · Fusilli ai cereali
  · Gnocchi
  · Lasagne
  · Penne ai cereali
  · Penne
  · Pipe
  · Ravioli con ricotta e spinaci
  · Tortellini con prosciutto crudo
  · Spaghetti
  · Spaghetti ai cereali
  · Tagliatelle all’uovo
  · Gnocchi di patate ❄
  · Farina
  · Mix B – Bread Mix
  · Mix C – Mix Pâtisserie
  · Mix It! Universal
  · Mix It Dunkel – Mix It Rustico
  · Millefoglie ❄
  · Cereal Flakes
  · Corn Flakes
  · Choco Müsli
  · Fruit Müsli

BIO:
· Apple Bisco
· Choco Bisco
· Madeleines Classic
· Madeleines Choco
· Pan Crisp Cereal
· Penne Cereal
· Spaghetti Cereal

Zaradi posodabljanja receptur se sestavine lahko kadar koli spremenijo, navedbe veljajo le do naslednje spremembe recepta!

Pecilni prašek
V nasprotju z naravnim/svežim kvasom se pecilni prašek uporablja za vrste testa z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja. Pecilni prašek je sredstvo za peko kemičnega izvora (natrijev bikarbonat kot nosilec ogljikovega dioksida in kislin ali njihovih soli za proizvodnjo CO2). Pri pripravi ga je potrebno premešati z moko in ga tako dodati v maso (testo). V nasprotju z naravnim kvasom pecilni prašek deluje med peko. Pecilni prašek lahko vsebuje tudi škrob, zato bodite pozorni na navedene sestavine.  Če niste prepričani, je bolje, da ga ne uporabljate!

 Kaj je nalepka za svežino?

 Kaj je nalepka za svežino?

Nalepka za svežino je majhna samolepilna nalepka, pritrjena na embalažo. Kisik povzroča oksidativne reakcije in je eden od glavnih razlogov za kvarjenje hrane. Nalepka za svežino absorbira kisik iz preostanka zraka v embalaži in s tem podaljša rok uporabnosti izdelka na naraven način ter ga dlje ohrani svežega. Tako ima naš kruh okus po sveže pečenem tudi brez umetnih konzervansov.

 Kaj je paket dobrodošlice Schär?

 Kaj je paket dobrodošlice Schär?

Da bi novodiagnosticirani celiakaši lažje uvedli brezglutensko dieto, ponujamo paket dobrodošlice, ki vsebuje izbor izdelkov in informativno gradivo.
Če želite prejeti paket, povprašajte o kartici pri svojem zdravniku/dietetiku in nato po navodilih na kartici le-to izpolnite ter jo pošljite na naš naslov.
Če vaš zdravnik ali svetovalec za prehrano nima več kartic, ga prosite, naj nas za novo pošiljko kartic kontaktira.

 Na kaj moram biti pozoren v kuhinji?

 Na kaj moram biti pozoren v kuhinji?

Priprava brezglutenske jedi na varen način
• Uporabljajte samo sestavine, ki zagotovo ne vsebujejo glutena. V pomoč vam je lahko seznam živil, ki je na voljo pri društvih za celiakijo.
• Ne dotikajte se hrane, če imate na rokah moko, ki vsebuje gluten. Prav tako se ne dotikajte hrane z neoprano kuhinjsko posodo (sklede, kuhalnice, sita, ponve …), ki je bila v stiku z živili, ki vsebujejo gluten.
• Hrano polagajte samo na čiste površine – na primer delovne površine, pekač, posodo za peko ali žar. Pomembno: Najprej počistite, šele nato začnite kuhati.
• Ne uporabljajte olja, ki ste ga prej uporabljali za cvrtje paniranih jedi, ki vsebujejo gluten.
• Ne uporabljajte vode, ki ste jo prej uporabljali za kuhanje testenin, ki vsebujejo gluten.
• Za površine, kjer bi lahko bili ostanki glutena, za podlago uporabite papir za peko ali aluminijasto folijo.
Ni nujno, da imate ločene posode, jedilni pribor, lonce, ponve ali celo ločeno kuhinjo. Dovolj so ločen opekač kruha, košara za kruh in ločen kotiček za shranjevanje v kuhinji. Ostalo opravi pomivalni stroj ali temeljito čiščenje površin.

 Kaj storiti, če sumite, da imate celiakijo?

 Kaj storiti, če sumite, da imate celiakijo?

Če simptomi kažejo na celiakijo, na splošno zadošča serološki pregled, da se postavi prva diagnoza.

Dokončna diagnoza se lahko postavi le z biopsijo tankega črevesa. Med biopsijo se odvzamejo in histološko pregledajo delci tkiva, da se ugotovi morebitna atrofija črevesne sluznice.

Serološke preiskave
S serološkimi preiskavami se lahko potrdi sum na celiakijo. Najprej se proučijo lgA protitelesa proti tkivni transglutaminazi (ATA). To je izjemno zanesljiva in rutinska krvna preiskava. Enako pomembna, vendar manj pogosta preiskava je določanje antiendomizijskih protiteles (EMA). lgA in lgG protitelesa proti gliadinu (AGA) so še posebej pomembna pri otrocih, mlajših od treh let, saj dajejo jasnejši rezultat kot druga protitelesa. Samo izolirana sprememba AGA-lgG ni dovolj odločilna za diagnozo, razen pri otrocih s pomanjkanjem lgA.

Biopsija tankega črevesa
Če so rezultati serološke preiskave pozitivni, je priporočljiva biopsija tankega črevesa, ki se opravi z gastroskopijo. Če so rezultati serološke preiskave pozitivni in so prisotne značilne spremembe na tankem črevesu (atrofija črevesne sluznice, povečanje protiteles v sluznici tankega črevesa), lahko diagnozo celiakije vsekakor potrdimo.

Preizkus vzdržljivosti
V primeru dvoma (kadar celiakije ni mogoče jasno diagnosticirati) nekateri gastroenterologi priporočajo ponovno kratkotrajno uvedbo glutena v prehrano po dveh letih brezglutenske diete. Diagnozo je mogoče potrditi, če se po ponovni uvedbi glutena v nekaj mesecih (v redkih primerih po letih) bolezen ponovno pojavi glede na klinično sliko in biopsijo. Izpostavljenost glutenu mora potekati pod strogim zdravniškim nadzorom.

 Kakšen bo vaš prvi teden brez glutena?

 Kakšen bo vaš prvi teden brez glutena?

Brezglutenska dieta je lahko zdrava, okusna in uravnotežena. Zaradi široke palete brezglutenskih žitnih izdelkov je danes mogoča uravnotežena prehrana tudi za tiste, ki imajo celiakijo – še posebej, ker mnogi izdelki sami po sebi ne vsebujejo glutena. S strogo, uravnoteženo brezglutensko dieto so zadovoljene potrebe po hranilih, vitaminih in mineralih. Raznovrstna prehrana je pomembna, da ostanemo zdravi in v formi. Zdravo dnevno prehrano lahko ponazorimo s piramido. Razdeljena je na različne sloje, pri čemer vsak sloj zajema skupino živil. Živila v najnižjem sloju piramide (zelenjava in sadje) je treba jesti v večjih količinah kot tista v zgornjem sloju (maščobe). Naslednjih deset pravil, ki jih je določilo Nemško združenje za prehrano (DGE), velja tudi za osebe s celiakijo:
1. jejte raznovrstno hrano;
2. veliko brezglutenskih žitnih izdelkov (kruh, testenine, žitni kosmiči) in žitarice, ki so same po sebi brez glutena, kot so riž, koruza, kvinoja, amarant, proso, ter krompir;
3. pet na dan (zelenjava in sadje);
4. dnevni vnos mleka ali mlečnih izdelkov, 1- do 2-krat na teden ribe, 2- do 3-krat na teden meso, največ tri jajca na teden (vključno s predelanimi) – vedno izberite možnost z manj maščobe;
5. ne preveč maščob in mastne hrane (60–80 g maščobe na dan), če je mogoče rastlinske maščobe (olivno, repično, bučno ali sončnično olje);
6. sladkor in sol v zmernih količinah (jodirana sol s fluoridom);
7. veliko tekočine (1–2 litra na dan), voda, nesladkani zeliščni čaji, razredčeni sokovi;
8. hrano pripravite na okusen in nežen način (na sopari namesto vretja, pečeno namesto ocvrto, uporabite ponve s premazom proti prijemanju);
9. vzemite si čas med jedjo in uživajte v hrani;
10. pazite na težo in se dovolj gibajte

Naši predlogi za jedilnike olajšajo prve korake brezglutenske diete. Jedi so preproste za pripravo, po želji pa jih lahko uporabite tudi kot osnovo za druge jedi. Obstajajo tudi številne knjige z recepti za brezglutenske jedi. Dajte duška svoji domišljiji v kuhinji!

 V kolikšnem času po diagnozi preobčutljivosti na gluten simptomi izginejo?

 V kolikšnem času po diagnozi preobčutljivosti na gluten simptomi izginejo?

Pri večini bolnikov s celiakijo simptomi večinoma izginejo takoj, ko oseba preide na brezglutensko dieto. Nekateri opazijo izrazito klinično izboljšanje simptomov v nekaj tednih ali mesecih. Le v redkih primerih simptomi izginejo šele po enem letu.

 Od kod izvirajo surovine za izdelke Schär?

 Od kod izvirajo surovine za izdelke Schär?

Surovine, ki jih kupujemo, izvirajo iz naslednjih držav:
Oves: Severna Evropa
Proso: Italija in Avstrija
Riž: Italija in Španija
Sirek: Italija
Koruza: Italija in Avstrija
Ajda: Poljska
Soja: moka, otrobi in kosmiči izvirajo iz držav EU.

 Zakaj so brezglutenski izdelki dražji od izdelkov, ki vsebujejo gluten?

 Zakaj so brezglutenski izdelki dražji od izdelkov, ki vsebujejo gluten?

Cena izdelka je odvisna od ponudbe in povpraševanja. V primerjavi s trgom »običajnih« žitnih izdelkov, ki vsebujejo gluten in se proizvajajo za širšo populacijo, je trg brezglutenskih prehrambnih izdelkov majhen. Vendar višja cena teh izdelkov izvira predvsem iz zapletenega načina proizvodnje. Komisija Codex Alimentarius je leta 2008 določila novo mejno vrednost za brezglutenska živila. Takšni izdelki lahko imajo vsebnost glutena največ 20 mg / 100 g (20 ppm; ppm = delci na milijon). Te zakonsko določene mejne vrednosti glutena zahtevajo izredno strogo spremljanje in posebne previdnostne ukrepe pri dostavi, proizvodnji in pakiranju živil. Vendar le tako strogi sistemi zagotavljanja kakovosti jamčijo visoko raven varnosti izdelkov. Surovine in končni izdelki so predmet stalnega nadzora ter se pregledujejo z vidika vsebnosti glutena in drugih alergenov. Proizvodnja kakovostnih in zanesljivo brezglutenskih živil je popolnoma avtomatizirana ter poteka z najsodobnejšo tehnologijo.
Riž in tudi koruza, surovini, ki se v glavnem uporabljata v brezglutenskih živilih namesto pšenice, sta dražja od pšenice.

 Ali bo kdaj na voljo »tabletka« za celiakijo?

 Ali bo kdaj na voljo »tabletka« za celiakijo?

Alternativna zdravljenja

Terapija za celiakijo je brezglutenska dieta, ki bo to ostala še nekaj časa. Kljub aktivnemu raziskovalnemu delu in obetavnim novim pristopom nobena od alternativnih možnosti zdravljenja še ni pripravljena za trg.
Do zdaj je ena najnaprednejših terapij dodatek, imenovan Larazotid, ki zmanjšuje prepustnost sluznice tankega črevesa in hkrati absorpcijo glutena. To lahko pomaga obvladovati bolezen osebam s potrjeno celiakijo, ki imajo kljub brezglutenski dieti še vedno nekatere simptome. Ta dodatek pa ni primeren kot alternativa brezglutenski dieti.

Raziskave v zvezi s cepljenjem proti celiakiji, natančneje, cepljenjem proti glutenskim beljakovinam za alergijsko hipersenzibilizacijo, so prav tako slišati obetajoča možnost. Trenutno so cepiva v kliničnem preizkušanju. Ali se po takšni hipersenzibilizaciji bolnikom s celiakijo ne bo treba več držati brezglutenske diete, je vprašljivo.

Nadaljnji pristop je spodbujanje izločanja glutena s pomočjo encimov, zaužitih v obliki tablet. Encimi lahko dejansko razgradijo gluten iz hrane v drobce, ki naj nato ne bi povzročili imunske reakcije. Takšni dodatki pa ne privedejo do popolnega izločanja glutena iz hrane, zato je ta pristop kot zdravljenje celiakije neprimeren. Ni jasno, ali bi se lahko ti encimi uporabljali za druge bolezni, povezane z glutenom, vendar je mogoča njihova uporaba pri občutljivosti na gluten. Encimi za zmanjšanje glutena se prodajajo kot prehranska dopolnila, vendar ni kliničnih preizkušanj, na podlagi katerih bi jih utemeljeno priporočali.

Biogenetika
Zanimiv je tudi razvoj gensko spremenjene pšenice, ki ne vsebuje glutena. V epruvetah so te genske spremembe že precej napredovale. Omejevalni dejavnik pa je, da se imunska reakcija še vedno zmanjša le za 85 % (čeprav ta pšenica ne vsebuje alfagliadinov, osrednje sestavine glutena). To ne bi bilo dovolj za zdravljenje celiakije. Takšna pšenica z manjšo vsebnostjo glutena še ni na voljo.