Tečaj za vrtce in šole :)

Svet izdelkov Razno

Ob začetni postavljeni diagnozi Celiakije, vsi pospešeno začnemo z urejanjem svoje prehrane predvsem v domačem okolju. Veliko staršev pa se sooča tudi z otrokovo prehrano v vrtcu in osnovni ali srednji šoli. V takšen namen društvo organizira tečaj za vrtce in šole.

To le ni tako enostavno saj je potrebno za pripravo brezglutenskega obroka prilgoditi tudi šolsko kuhinjo. Veliko kuharjev se prvič sreča z pripravo brezglutenske prehrane, nemalokrat pa lahko naletimo tudi na aroganten in premalo zavzemajoč odnos. Zavedanje, da gre za zdravje ni nujno prevladujoče. Pa kljub temu ostajajo svetle izjeme.

V ta namen Slovensko društvo za celiakijo izvaja večkrat letno tečaj za vrtce in šole ter seveda tudi  bolnišnic in ostalih ustanov, ki pripravljajo dietno prehrano. Sestavljen je iz teoretičnega in praktičnega dela.

Tudi sama sem tokrat odšla pogledat kako vse skupaj poteka. Tečaj je že 2 leto zapored potekal v Prostorih kuhinje Bolnišnice Topolšica.

Zbralo se je kar 40 kuharjev in kuharic iz šol in vrtcev, ki malim in malce večjim otrokom pripravljajo brezgutenske obroke. Na začetku je sledil eno urni teoretični del, kjer so se kuharji spoznali z osnovami celiakije ter brezglutenske diete. Temu pa je sledil še tri urni praktični del, ki ga je vodila Majda Jurše.

Pripravili smo veliko jedi ki jih lahko postrežemo kot glavno jed ali sladico. Tako smo iz osnovnega testa za kruh naredili tudi pico in kruhovo rožico z raznimi posipi, ti so bili tudi brez mleka in jajc. Iz krompirjeve testa smo naredili njoke ter cvrte svaljke. Iz vlečenega testa pa smo naredili jabolčni zavitek. Naredili pa smo tudi sirove štruklje in palačinke.

Udeleženci so bili nad delavnico in končnimi izdelki navdušeni. Priznam, res so bili dobrega okusa. Tudi kuharji so si med seboj delili veliko dobrih in izkušenih receptov ter koristnih nasvetov.

Celjska podružnica organizira tečaj za vrtce in šole vsako leto, v kolikor si želite da se ga udeležijo tudi kuharji iz vašega okoliša jim le to pravočasno javite! Se vidimo naslednje leto 🙂