Na zdravje na bolj zdravo novo leto!

Svet izdelkov Razno

Moje brezglutenske novoletne zaobljube

Ko vstopamo v novo leto, od vsepovsod dežujejo voščila in lepe želje, naše mize pa se šibijo pod težo pregrešnih dobrot. Za božič uživamo v brezglutenskih piškotih, sadnem kolaču in praznični pečenki, novo leto pa pričakamo ob poslasticah, kot sta biftek in pršut. Ko je praznikov konec, za marsikoga sledi streznitev. In če ste se tudi vi leto odločili za zdravo brezglutensko dieto, vam z veseljem pomagamo! Za vas smo zato zbrali najkoristnejše brezglutenske novoletne zaobljube.

Ploščo lahko obrnemo tudi brez odpovedovanja užitkom v hrani, denimo z brezglutenskim razstrupljanjem, ki bo vašo prebavo znova spravilo v red. A za vas imamo še več uporabnih in predvsem preprostih trikov.

Pričnite uživati v brezglutenskih jedeh

Najprej spremenite perspektivo. Namesto da bi žalovali za poslasticami, ki si jih zaradi vsebnosti glutena ne morete privoščiti, se osredotočite na jedi, v katerih lahko brezskrbno uživate. Odkrijte raznolikost brezglutenske diete in presenečeni boste nad številom dobrot, ki naravno ne vsebujejo glutena. V naši zbirki brezglutenskih receptov lahko najdete nešteto idej za okusne prigrizke in kosila, mnoge sestavine zanje pa so vam na voljo tudi v naši ponudbi izdelkov in jedi brez glutena. Veliko koristnih nasvetov in prehranskih smernic boste našli tudi na spletni strani Slovenskega društva za celiakijo. Slednje združuje slovence s celiakijo, jim pomaga z nasveti in recepti, seznanja pa jih tudi z njihovimi pravicami. Društvo ponuja tudi gradiva z uporabnimi informacijami za celiakaše ter redno posodobljene sezname izdelkov, ki ne predstavljajo tveganja. Vsak začetek je težak, a s potrpežljivostjo boste zagotovo našli jedi brez glutena, v katerih boste naravnost uživali.

Zaloge v kuhinji in shrambi

Čas po novoletnih praznikih je kot nalašč, da se lotite temeljitega čiščenja. Preverite kuhinjske omarice in iz njih odstranite vse izdelke s pretečenim rokom uporabe. Četudi ima veliko izdelkov brez glutena daljši rok trajanja, bodite pozorni na jedi, ki so tik pred datumom, do katerega jih je priporočljivo uporabiti. Starejši izdelki lahko namreč izgubijo svojo hranilno vrednost. Ko boste prevetrili in uredili svoje zaloge, boste hkrati tudi bolj motivirani, da v red spravite tudi svoje prehranske navade.

Poskrbite za več raznolikosti na krožiku

Predvsem v hladnejšem delu leta prepogosto ne zaužijemo dovolj vitaminov in mineralov. Če tudi sami sumite, da trpite za pomanjkanjem slednjih, vam priporočamo obisk zdravnika, ki vam bo predpisal pregled krvi. Ko prejmete premalo vitaminov, vaš organizem namreč ni le šibkejši, temveč tudi manj odporen na druge bolezni. Tisti, ki jedo dovolj raznoliko, pri načrtovanju obrokov upoštevajo brezglutensko prehransko piramido ter uživajo veliko sadja in zelenjave, so bolj zdravi in se lažje izognejo pomanjkanju vitaminov.

Preizkusite nove recepte

Ljudje smo bitja navad, predvsem ko gre za hrano. Posebej tisti, ki jih kuhanje ne navdušuje, se raje zatečejo k znanim receptom, kot da bi pripravili kaj novega. Če mednje spadate tudi sami, poskusite vsaj malce zaobiti rutino in si denimo enkrat mesečno skuhajte novo jed. Po navdih se lahko odpravite kar na našo stran z odličnimi brezglutenskimi recepti. Četudi vam bodo nove sestavine ter neobičajni načini priprave na začetku morda povzročali malce preglavic, boste z vajo hitro izbrusili svoje veščine, obenem pa z vsakim novim receptom bolj uživali. Vaši krožniki bodo vse bolj pisani, vaše kuharsko znanje bo raslo, priprava brezglutenskih dobrot pa bo za vas le še mala malica. Pa še zabavno je!

Pojdite na svež zrak

Športna aktivnost ne le pospešuje prebavo in izboljša metabolizem, temveč pripomore tudi k boljšemu počutju. To velja tako za bolnike s celiakijo kot tudi za vse ostale. Prepričajte se sami! Tudi kratek zimski sprehod po svežem zraku bo pozitivno vplival na duha in telo, hkrati pa v turobnih zimskih dneh poskrbel za dvig razpoloženja.

Nekaj idealnih aktivnosti v zimskem obdobju:

  • Nordijska hoja
  • Tek
  • Plavanje

Razširite svoj krog prijateljev

Ste kdaj razmišljali, da bi ustanovili svojo skupino za samopomoč? Seveda jo lahko poimenujete tudi kako drugače. Lahko gre zgolj za redna srečanja s celiakaši v vaši okolici, s katerimi se zberete ob slastnih brezglutenskih prigrizkih. Na tovrstnih dogodkih boste odkrili, da nikakor niste sami, hkrati pa boste brezskrbno uživali v okusni hrani in dobri družbi. Teme pogovorov v takšnih krogih so obenem zelo raznolike – od brezglutenske diete do izmenjave potovalnih nasvetov za celiakaše, pogoste pa so tudi debate o knjigah ali celo kozmetični napotki. V vsakem primeru boste ob slovesu polni novih idej, morda pa tudi bogatejši za dobrega prijatelja.