Brezglutenska ponudba v Sloveniji

Svet izdelkov Razno

Brezglutenska ponudba v Sloveniji se je v zadnjih letih krepko razširila. Predvsem je veliko junk fooda in se kvalitetne izdelke res stežka dobi, pa tudi cena je temu primerna, trgovinske police so primerljive s količino izdelkov v tujini. Nismo pa še tako močni na področju restavracij, se pa ponudba iz leta v leto širi.

Oglasov, kje vse ponujajo brezglutenske obroke je ogromno, pa vendar je težko najti brezglutensko ponudbo v Sloveniji izven glavnega mesta. Govorim seveda o ponudbi, ki je 100% primerna za celiakaše.

Med temi ostajajo:

Podčetrtek:
Lipa, ki je v sklopu term Olimia. Restavracija nudi hrano in sladice, ki so v celoti brezglutenske. Na voljo je tako gostom hotelov kot tudi zunanjim gostom. Poleg rednega menija imajo tudi sezonske jedi, tako da je ponudba vedno pestra. Prilagajajo pa se tudi raznim omejitvam v prehrani posameznikov – se da vse dogovorit.

Cojzla, ki se nahaja v Ljubljani v BTC-ju, letošnja novost je Kavarna Cojzla na Brodu 🙂 Nudijo brezglutenske obroke in sladice. Ponudba je pestra tudi za vegane in vegetarijance. Sprejemajo tudi naročila za torte, ki so zeelo dobre. Njihovo ponudbo tortic in opečencev lahko dobite tudi v centru Ljubljane v baru Trafika.

Lars & Sven v Šiški (Ljubljana) in v Kopru (Planet tuš), ponujajo brezglutenske hamburgerje, ki so popolnoma brez glutena. Pladenj s hamburgerjem dobite direktno v roke, saj ga ne odlagajo na pult, kjer so odlagali glutenske burgerje, kar je super. Pa tudi hamburger pripravljajo z rokavicami, kar je meni še posebej všeč. Pa tudi na vhodu v jedilni prostor je nastavljeno razkužilo za roke, kar je zelo pohvalno 🙂

Zgoraj omenjeni lokali pripravljajo samo brezglutensko prehrano oz. imajo ločeno pripravo brezglutenskih jedi, tako da so v celoti primerni za celiakaše. Še pred kakšnim letom nazaj je bilo lokacij, kjer smo se lahko ustavili in uživali, za polovico manj. Jaz upam, da se brezglutenska ponudba v naslednjih 5 letih še vsaj za polovico razširi.

V kolikor veste, kam še lahko gremo celiakaši brez strahu, pa le zapišite v komentar pod objavo. Saj verjamem da lahko seznam brezglutenske ponudbe v Sloveniji še dopolnimo.