5 pogostih mitov o brezglutenski dieti, ki smo jih ovrgli

Svet izdelkov Razno

Spoznajte resnico o pogostih napačnih predstavah o brezglutenski prehrani. Razblinjamo največje mite o prehranjevanju brez glutena.

Celiakija naj bi se pojavila v času prve kmetijske revolucije. Človeška prehrana se je začela spreminjati in nekatera telesa so se lažje prilagodila kot druga.

Čeprav je bil obstoj celiakije poznan, je bil njen pravi sprožilec – gluten – ugotovljen šele med drugo svetovno vojno, ko je nizozemski pediater Willem Karel Dicke med nizozemsko lakoto opazil upad smrtnosti zaradi celiakije. Dr. Dicke je razvil dieto brez pšenice, po navdihu njegovih raziskav pa je angleška zdravniška ekipa v začetku petdesetih let prejšnjega stoletja kot sprožilec celiakije določila gluten. Celiakija je bila v drugi polovici 20. stoletja priznana kot avtoimunska bolezen in brezglutenska dieta je postala sprejeta kot osnovna oblika zdravljenja.

Zaradi tega je v začetku 21. stoletja prišlo do prehranske revolucije, v kateri so bila določena živila, hranila in vzorci prehranjevanja demonizirani – med njimi tudi gluten. O glutenu in brezglutenski dieti je še vedno veliko napačnih informacij.

Tukaj so resnice, ki se skrivajo za miti…

Mit št. 1: Brezglutenska dieta je po naravi bolj zdrava od drugih diet.

Dejstvo: Brezglutenska dieta je točno to, kar se sliši – dieta, iz katere je izključen gluten. Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rži ter je sprožilec celiakije.

Čeprav je res, da je brezglutenska dieta edina učinkovita oblika zdravljenja za posameznike s celiakijo, občutljivostjo na gluten in drugimi boleznimi, ki jih povzroča gluten, pa ta vrsta diete ni nujno bolj zdrava za splošno populacijo. Zdrava prehrana je odvisna od splošne izbire živil, ki jih posameznik izbira.

V zadnjih nekaj desetletjih so komercialna živila brez glutena vedno bolj dostopna. Povsem mogoče je, da brezglutensko dieto oblikujete na podlagi pakiranih živil, vendar imajo lahko ta živila veliko maščob, sladkorja in kalorij v primerjavi z njihovimi glutenskimi različicami. Zato je pomembno, da je brezglutenska dieta zaokrožena in vključuje naravno brezglutenska živila, kot so sadje, zelenjava in pusto meso.

Mit št. 2: Brezglutenske diete so dobre za hujšanje.

Dejstvo: Tako kot brezglutenska dieta ni bolj zdrava od drugih diet, tudi odstranitev živil, ki vsebujejo gluten, iz vaših prehranjevalnih navad, ni nujno recept za izgubo telesne teže.

Diete za hujšanje so na splošno razvite tako, da sta prednostni nalogi hranilna vrednost in vsebnost kalorij. Nizkokalorična živila z veliko hranilnimi snovmi so pogosto temelj diet, ki spodbujajo hujšanje – to običajno vključuje polnovredna živila, kot so sadje, zelenjava in puste beljakovine. Te diete pogosto vključujejo tudi polnozrnata živila, zato gluten ni samodejno izključen.

Preprosta zamenjava živil, ki vsebujejo gluten, kot so testenine ali, z brezglutenskimi nadomestki, ne pomeni nujno boljše sestave hranil ali vsebnosti kalorij.

Mit št. 3: Malo glutena ne škodi.

Dejstvo: Pri posameznikih s celiakijo in intoleranco na gluten je občutljivost na gluten različna. Če posameznik po zaužitju majhne količine glutena ne občuti telesnih simptomov, to še ne pomeni, da gluten ne povzroča škode.

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki jo sproži gluten. Čeprav se pri mnogih posameznikih pojavijo opazni telesni simptomi, se prave posledice celiakije pojavijo na celični ravni. Že najmanjša sled glutena lahko povzroči poškodbe celic v tankem črevesu osebe s celiakijo. Zato je za bolnike s celiakijo tako pomembno, da se izogibajo navzkrižni kontaminaciji.

Čeprav je neceliakalna občutljivost na gluten – včasih imenovana tudi intoleranca na gluten – slabše poznana kot celiakija, se zdi, da nekateri posamezniki lahko prenašajo majhne količine glutena. Ker pa to stanje še vedno proučujejo, je morda pametno, da se tudi ti posamezniki izogibajo vsem sledovom glutena.

Mit št. 4: Brezglutenska dieta je neokusna in dolgočasna.

Dejstvo: Edina zahteva za brezglutensko dieto je, da ne vsebuje glutena. Čeprav so številna sodobna hitra živila izdelana iz pšenične moke in drugih sestavin, ki vsebujejo gluten, lahko še vedno uživate v veliko različnih živilih.

Raznolikost je začimba življenja in vsako dieto lahko naredite bolj zanimivo, če vanjo vnesete malo ustvarjalnosti. Kuharskih knjig, blogov in revij brez glutena je veliko in so odličen način za ustvarjanje repertoarja receptov brez glutena. Poleg tega lahko z mešanicami univerzalne moke brez glutena običajne recepte na osnovi pšenice enostavno spremenite v brezglutenske nadomestke.

Čeprav je pomembno, da je vsaka prehrana zasnovana na polnovrednih živilih, kot so sveže sadje, meso in zelenjava, komercialna brezglutenska pakirana živila ponujajo udobje, ko ga potrebujete. Če imate pri roki nekaj brezglutenskega kruha, testenin in prigrizkov, boste imeli vedno na voljo varno hrano, tudi kadar se vam mudi, da bi pripravili nekaj za jesti.

Mit št. 5: Brezglutenska dieta je draga.

Dejstvo: Brezglutenske različice osnovnih živil, kot je kruh, so običajno dražje od njihovih alternativ, ki vsebujejo gluten. Toda vsaka dieta je lahko draga, če jo gradite na pakiranih živilih.

Na splošno je vseprisoten mit, da je zdrava prehrana draga. Koliko boste porabili za hrano, je odvisno samo od vas, ne glede na to, ali se držite brezglutenske diete ali ne. Z nakupovanjem po razprodajah, pripravo tedenskega načrta obrokov in lokalnim nakupovanjem osnovnih živil lahko vsako dieto naredite cenovno dostopnejšo.

Z ustreznim načrtovanjem je dovolj preprosto sestaviti prehrano iz naravno brezglutenskih živil, kot so sadje, zelenjava, polnozrnata žita in beljakovine. Dobro je imeti pri roki nekaj brezglutenskih živil, vendar vam ni treba napolniti shrambe z dragimi pakiranimi izdelki.

Ste novinec_ka v brezglutenski dieti in ne veste, kje začeti?
Na Schaer.com poiščite recepte, nasvete o življenjskem slogu in vire o brezglutenski prehrani.

IMPRONTA E PRIVACY COOKIES SITEMAP IMPRINT & PRIVACY COOKIES SITEMAP