BREZGLUTENSKA POGOSTITEV ZA ZMAGOVALKO

Svet izdelkov Novosti na policah

Sredi novembra lani smo vas razveselili z veliko nagradno igro, v kateri je glavno nagrado – Schaerovo brezglutensko pogostitev z Ano Žontar Kristanc – osvojila Josipa Kokanovič, mamica celiakašice Jelene. Obe sta se nagrade že ob razglasitvi zelo razveselili, pretekli vikend pa smo celotno družino Kokanovič razveselili z brezglutenskim kosilom. Pa gremo lepo po vrsti. 

Kuharica Ana in družina Kokanovič so se dogovorili, da brezglutensko pogostitev izvedemo v obliki sobotnega kosila za osem oseb – vseh pet članov družine ter babico, strica in nečaka. Aninega prihoda se je najbolj razveselila hčerka Jelena, ki ima poleg celiakije tudi Downow sindrom. Ob pozdravu ji je veselo naštela kuharske oddaje, ki jih spremlja po televiziji in navdušeno prisluhnila predlogom jedi, ki bodo ta dan za kosilo.

Po pozdravnem čaju smo se z Ano odpravili v kuhinjo, si nadeli tipično rumene predpasnike in se lotili priprave hrane. Prve so bile na vrsti bruskete s paradižnikom, papriko in mocarelo. Mama Josipa je v toasterju popekla kruh, Jelena ga je namazala z olivnim oljem in že se nam je pridružil še moški del družine – oče Milorad in mlajša sinova Goran in Mile.

Po prigrizku je sledila prava kuharija – čokoladni mafini z banano. Ana je zmešala sestavine za testo, mama Josipa in Goran sta zdrobila čokolado na koščke, Jelena in babica Jelka pa sta napolnili košarice v pekaču. In že je šla prva porcija v pečico.   

 

Medtem ko smo čakali na dišeče mafine, smo se lotili še špagetov z mesnimi kroglicami, v katere je Ana poleg mletega mesa, drobtin, ki so jih iz Schaer Grissinijev pripravili fantje, in začimb zamešala še pest naribanega parmezana. Spretne roke so nato oblikovale mesne kroglice, ki jih je Ana popekla na vročem olju, nato pa so še hrustljave romale še v paradižnikovo omako. Še lonec Schaer polnozrnatih špagetov in glavna jed je bila pripravljena.

Med pripravo kroglic so se spekli tudi mafini in po vsej kuhinji je božansko dišalo po čokoladi, Goran pa je že tako razigrano sobotno kuharsko ozračje popestril še z igranjem na harmoniko. 

Fantje so medtem pripravili in pogrnili mizo, na kateri so se hitro znašle pripravljene jedi, družina pa je nestrpno posedla naokoli in v pričakovanju svojega polnega krožnika gledala v polne lonce. Kot se spodobi, so pomazali vse do zadnje žlice omake in drobtinice sladice (no, nekaj mafinov so pustili za kasneje za Jeleno). 🙂 A kot so se strinjali vsi, je bilo kosilo odlično, Ana pa si je zaslužila čisto 10-tko. 

Sledilo je še obvezno fotkanje in že je bilo kosila pri družini Kokanovič konec.