ŽIVLJENJE Z CELIAKIJO IN ALERGIJAMI…

Svet izdelkov Znanje za zdravje

Marsikdo me vpraša, kakšno je življenje s celiakijo in ostalimi alergijami, koliko zdravil poješ ob vseh teh diagnozah in od česa sploh živiš? Ja, res je, po prvih mesecih diagnoze bi tudi mene zvilo  vse zgoraj našteto, a po parih letih življenja s tem se samo nasmeješ in se podaš novim dogodivščinam naproti.

Življenje s celiakijo in alergijami je poleg vsakodnevnega srbeža kože in negovanja le-te z najmilejšo in hudičevo drago kozmetiko ter občasnimi bolečinami v trebuhu in “hitro” prebavo prava avantura.

Tako se življenje z alergijami in celiakijo vrti v krogu prehrane (večinoma)… kaj jesti, kje, kdaj… in vsa komplikacija od priprave  prehrane izven doma, v kakšni  restavraciji, ko te ima že natakar vrh glave #ČasŽuteMinute

Brezpredmetno je seštevati dneve, kadar v nezavedanju zaužiješ gluten ali druge alergene in trdno upaš, da preživiš pot do najbližjega stranišča. A je sporno omeniti vse poglede ljudi, ki ti že na videz dajo vedeti, da si čuden in da so tvoji gibi podobni plesu vesoljca.

Odkar sem na faxu, večino svoje prehrane planiram sama, posledično jo tudi kupujem. Predvsem obožujem dneve, ko se odpravim v trgovino in kot eskim berem deklaracije izdelkov in obenem zmrzujem pri hladilniku v velikih trgovskih verigah. # brrrr

Tako je tudi v poletnih mesecih, ko jopica postane sestavni del bojne opreme pri nakupovanju. 

Včasih se primem za glavo, kadar vidim, kje vse se skriva gluten, in si zaradi malih deklaracij na tik tak bonbonih kupim celo lupo #DaSeNeMatramPreveč. 

In ko obupujem, ker ugotovim, da se alergen skriva pod nekim xy dodatkom, ki ga ne znam niti prebrati, kaj šele razumeti. #Hidroksilpropildiškrobnifosfat…vidite?

Naj ne pozabim še tega, da poleg zmrzovanja med hladilniki, lupe v torbici in še kakšnega dodatnega pripomočka na začetku trpijo tudi dobri oz. najboljši prijatelji.

Ampak čez čas tudi ure v trgovini minejo hitreje in celo bolj zabavno kot si marsikdo misli, sploh kadar iz prehrambenega oddelka… nevede odpluješ na oddelek z igračami #VečniOtrok 🙂 

Navsezadnje tudi dobri prijatelji postanejo strokovnjaki v nakupovanju brezglutenskih izdelkov in postanejo del te nore dogodivščine, ki se včasih sprevrže tudi v pravo malo morost! 😉

 

Petra Emilija, med. sestra