celiakija kot način življenja

Celiakija bolezen ali način življenja?

Svet izdelkov Znanje za zdravje

Med prebiranjem že napisanih člankov na tem blogu se moram strinjati s slednjim  in reči, da se v naši prelepi državici in mentaliteti ljudi glede dojemanja celiakije stvari niso kaj bistveno spremenile. Celiakija ostaja bolezen za vse, ki se z njo ne srečajo neposredno!

Nekaj let nazaj smo v medijih razglabljali, da je brezglutenska dieta in življenje z celiakijo za celiakaše pač način življenja. Ja drži – za celiakaše! A vsi ostali na to stanje običajno gledajo kot na bolezen. Neupoštevanje diete še zmeraj privede do različnih bolezenskih stanj in poslabšanje življenjskega sloga, tega pa si seveda nihče ne želi.

Ker je čas dopustovanja, ko več potujem ter prosti čas preživljam na različnih krajih, doživljam tudi različne odzive ob omembi, da imam celiakijo. Včasih se vprašam, kaj hudiča mi je bilo tega treba. 

Da ne omenjam vseh komentarjev ob vprašanju, če je jed res brez glutena ter o sestavinah iz katerih je sestavljena… hitro dobim odgovor, da naj spremenim svoj način življenja ker to tako ne gre. #BoMoraloIti!! Ne vem, ali imam srečo, ampak to me sprašujejo ljudje, ki sami iz določenih razlogov marsičesa ne uživajo – med drugimi tudi glutena, ker le-ta ni zdrav. Njihova dieta brez glutena pa bi pokončala vsakega celiakaša. Saj veste, tu ni za komplicirati, pač ne ješ testenin in kruha pa je #PaJaDe  

Med drugimi, če še ne veste: celiakija je psihično stanje. Mogoče se najde tudi pri vas kakšen debil, ki preverja placebo efekt in na skrivaj v kosilo vrže žlico moke, ker je želel preveriti, ali je moje kompliciranje upravičeno! #AdijoPamet #ZbogomČrevo. Potem pa si sam kriv, ker kršiš dieto. Drugim pa nihče ne očita, ker experimentirajo iz firbca. 

Med zgoraj naštetimi kolapsi izjav, pa se najdejo tudi prijetne. V letovišču, kjer letujem že nekaj let, imam “svojega” kuharja. Starejši možakar, velikega srca, ki me kliče glutenka in samo on uredi vsako stvar kot je treba. Brez kompliciranj, brez nepotrebnih vprašanje, brez čudnih pogledov, vedno z nasmehom. In to odtehta več kot si lahko mislite. 

Celiakija je še zmeraj bolezen za vse ostale, ki nimate te sreče, da bi z njo živeli in bili v dilemi ob vsakem grižljaju. Ni potrebno spremeniti prioritet nas celiakašev, za spremembo bi bilo zelo dobro, če bi se ljudje v naši okolici zavedali, da je vse skupaj bolezen, ki zahteva strogo in natančno predvideno dieto, s skrbno načrtovano pripravo ter ob vsem skupaj ne bi vzdihovali, kot da so pretekli najdaljši maraton na svetu in zavijali z očmi kot ob pogledu na blue tornado. Naj še povem, da smo tudi celiakaši veseli sladice, prav tako kot vsi ostali gostje.

Petra Emilija