MOJCA SEKULIĆ IN RADOVEDNOST O VPLIVU PREHRANE

Svet izdelkov Življenje s celiakijo

Januarja se nam je med avtoricami na spletnem mestu Schär Brezglutenska sreča pridružila nova ženska moč – prehranska terapevtka Mojca Sekulić (ja, vsebine na strani zaenkrat ustvarjamo samo ženske). S prehrano se tako ali drugače ukvarja že več kot 10 let, saj jo je vedno zanimalo, kakšen vpliv ima prehrana na človekovo počutje in zdravje.

V Angliji je končala specialistični študij prehranske terapije in je tudi članica Britanskega združenja za aplikativno prehrano in prehransko terapijo. Nedolgo nazaj sta s prijateljico, s katero sta istočasno zaključili študij, ustanovili Center za prehransko terapijo.

Več o Mojci in njeni radovednosti do našega čudežnega prebavnega sistema ter o vsebinah, ki jih bo pripravljala, lahko preberete v naslednjih vrsticah, že kmalu pa lahko pričakujete tudi njene nove objave.

Zakaj si se odločila za področje prehrane?
Že dolgo me prehrana zanima z različnih vidikov. V prvi službi sem se ukvarjala s tako imenovanimi funkcionalnimi živili. Študirala sem tudi živilstvo, a sem ugotovila, da me ne zanima tehnološki vidik prehrane, ampak bolj fiziološki vpliv hrane na človeka. Zato sem se odločila za študij prehranske terapije. V Angliji je to področje že zelo razvito, tako da prehranski terapevti sodelujejo tudi z zdravniki, saj je marsikatero težavo možno preprečiti s prehrano oziroma jo tudi rešiti s spremembami v prehrani, sploh pri boleznih, ki so povezane s presnovnimi spremembami.

Kako si prišla v stik z brezglutensko prehrano in zakaj si se srečala s celiakijo?
Zanimala me je predvsem zdrava hrana in tako sem se vrsto let ukvarjala z ekološkimi in brezglutenskimi živili. Preko tega dela sem prihajala v stik z ljudmi s celiakijo, poslušala njihove zgodbe, obenem pa tudi strokovno raziskovala to področje. Na študiju sem med drugim raziskovala tudi povezave med celiakijo in drugimi avtoimunimi boleznimi ter drugimi simptomi, ki včasih spremljajo celiakijo, npr. povišani jetrni encimi, pomanjkanje mikrohranil itd.

Kaj zate pomeni zdravo jesti in živeti?
Zelo rada dobro jem, pri hrani nikoli ne varčujem, saj se mi zdi kvaliteta izrednega pomena. Naj bo dan še tako poln obveznosti – vedno si vzamem umirjen čas za kosilo. Ali ni bolj pomembno kaj daš vase kot pa nase? Ne razumem ljudi, ki so pripravljeni drago plačati npr. čevlje, ali se vozijo v dragem avtu, pri hrani pa varčujejo. Zdravo življenje seveda ni samo zdrava in dobra hrana ampak tudi dobri odnosi z ljudmi, družino, počitek, gibanje, uživanje v vsakodnevnih radostih, torej vse kar uravnoveša stresen čas v katerem živimo.

Kaj je pomembno upoštevati pri brezglutenski dieti, seveda razen izbire izdelkov, ki ne vsebujejo glutena?
Ljudje s celiakijo bi morali dobro poznati svoj prebavni sistem. Kot je vedel že Hipokrat se danes pogosto govori o tem, da veliko bolezni izvira prav iz črevesja. Ob diagnozi celiakije se na primer velikokrat pojavi pomanjkanje določenih mikrohranil, zato je pomembno, da ljudje s celiakijo dobijo čim širši spekter mikrohranil iz zelenjave in sadja, ker pa to vedno ni dovolj, jih je včasih treba dodati tudi z dopolnili.

Pogosto pozabljamo, da je naš prebavni sistem prav tako pomemben kot srce, možgani – morda včasih še bolj. Kako se spreminja zavedanje o pomenu prehrane in njenem vplivu na naše življenje?
Človeško telo in prebavni sistem me zelo privlačita s svojo kompleksnostjo, premišljenostjo, povezavo z drugimi organi, ki jih ne bi pričakovali – na primer z možgani. Neverjetno je, kako ima vsak zakaj v telesu svoj zato. Mislim, da bi moral vsak o svojem prebavnem sistemu vedeti vsaj toliko, kot ve o svojem telefonu. 🙂

Kakšne vsebine lahko pričakujemo od tebe v blogih vsak mesec?
Pisala bom o aktualnih temah in o tem, kar me fascinira. Za začetek morda prav o prebavi, na prepost način, a vedno vse podkrepljeno z znanstvenimi dognanji. Upam, da bodo predstavljene vsebine mojim bralcem všeč in zanimive.