Intervju s Špelo Meden, dr. med., specialistko interne medicine – 2.del

Svet izdelkov Življenje s celiakijo

Vse več bolnikov s celiakijo se kljub strogi brezglutenski dieti še zmeraj srečuje s prebavnimi težavami, bolečinami v trebuhu, sklepih, utrujenostjo. Ali je za vse to res kriva nedosledna dieta? Kako ukrepati? Kdaj obiskati zdravnika? Za odgovore sem povprašala Špelo Meden, dr. med. specialistko interne medicine.

Kako pomembna je stroga brezglutenska dieta? Kakšne so dolgoročne posledice nevedne ali zavedne kršitve z glutenom?

Glede na to, da brezglutenska dieta prinaša precej omejitev, je upoštevanje diete pri nepoučenih bolnikih slabše. Nekateri imajo po uživanju glutena hude težave, medtem ko drugi problemov ne zaznajo. Zavedati se je potrebno, da neupoštevanje diete lahko vodi v številne zaplete.

Kljub dobremu počutju in ustrezni telesni teži, lahko neustrezna dieta vodi v pomanjkanje mikrohranil npr. vitamina D (slednje vodi v izgubo kostne mase), železa, folatov…

Številne študije so dokazale povečano obolevnost  in tveganje za  maligne bolezni pri bolnikih, ki niso na ustrezni dieti (npr. limfoproliferativne bolezni, gastrointestinalni raki), povečano je tveganje za razvoj drugih avtoimunih obolenj (npr.Hashimotov tiroiditis). Nosečnice, pri katerih celiakija ni znana in niso na ustrezni dieti, imajo pogosteje prezgodnji porod, zastoj ploda v rasti.

Velikokrat preberem, da imajo celiakaši kljub strogi dieti težave. Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

Nujen obisk zdravnika je potreben pri bolnikih z znaki alarma, ob tem, da je dieta ustrezna (nepojasnjeno hujšanje, hude bolečine v trebuhu, nenadno zaprtje, kronična driska). Obisk svetujem tudi, kadar težave kljub ustrezni dieti vztrajajo. Sicer naj bi bolniki s celiakijo opravljali redne preglede v gastroenterološki ambublanti enkrat letno oz. prej v primeru težav.

Kako celiakija psihično vpliva na bolnike?

Nezdravljena celiakija lahko vodi v številne motnje razpoloženja, zelo pogosto je pri bolnikih opisana depresija. Težave ob prehodu na dieto običajno izzvenijo.

Opažam pa, da so bolniki s celiakijo občasno v stiski zaradi nerazumevanja okolice za njihovo bolezen. Tu se mi zdi zelo pomembno vključevanje bolnikov v ustrezna društva, kjer se srečujejo z drugimi bolniki, opravlja se redna izobraževanja, kuharske delavnice…, s čimer posameznik lažje sprejme nov življenjski stil.

Bi želeli za konec še kaj sporočiti?

Vesele praznike vsem in veliko veselja pri pripravi brezglutenskih prazničnih dobrot.

 

Hvala Špeli Meden, dr. med., spec. interne medicine za sodelovanje v intervjuju.

 

Petra Emilija