novoletne zaobljube

BREZGLUTENSKE NOVOLETNE ZAOBLJUBE

Svet izdelkov Življenje s celiakijo

Novo leto je čas, ko si zadamo številne zaobljube, polne dobrih namenov! Marsikdo izkoristi to priložnost za opustitev starih razvad, spet drugi želijo v novem letu zaživeti bolj zdravo, fit, brez stresa. V večini primerov se dobri nameni v najkrajšem času sfižijo – bodisi zaradi previsoko zastavljenih ciljev, bodisi uresničitev le-teh ni bila pravilno načrtovana. Ker ste si prav gotovo tudi Vi zadali kakšen cilj, smo za vas pripravili nekaj brezglutenskih »zaobljub«, ki jih lahko v novem letu vključite v vsakodnevno življenje.

ZAOBLJUBA ŠT. 1: Bolje spoznati brezglutenska živila

Kdor ima celiakijo, ne bi smel razmišljati, katera prehrana zanj ne pride več v poštev, temveč bi se moral osredotočiti na to, katera živila so zanj primergluten-free-auf-smartphonena. S članstvom v lokalnem društvu za celiakijo ali drugi podobni skupini vam bo zagotovilo prejemanje rednih novic in aktualnih informacij, v Slovenskem društvu za celiakijo pa vsako leto pripravijo tudi zbornik, v katerem boste našli svež seznam izdelkov, testiranih na prisotnost glutena.

Še posebej ob uvajanju brezglutenske diete so informacije, kateri izdelki ne vsebujejo glutena, še kako dobrodošli. Za novince bi tako bilo morda bolj preprosto, da si za začetek pripravijo spiske izdelkov, ki so dovoljeni in jih radi ter veliko pojedo. Seznam z »NO-GO« živili zanje morda ni najprimernejši, saj bi jih dolg spisek prepovedanih dobrot utegnil demotivirati.

ZAOBLJUBA ŠT. 2: Sortirati in izločiti živila

Že po nekaj mesecih brezglutenske diete se bo v shrambi nabralo kar nekaj brezglutenskih izdelkov, po nekaj letih diete bo pa se v njej zagotovo znajde tudi kakšen, ki mu je rok uporabnosti že potekel. Veliko brezglutenskih izdelkov sicer ima daljši rok uporabnosti, a kljub temu bi bilo treba vsakih nekaj mesecev pregledati zalogo ter preveriti, koliko izdelkov je tik pred iztekom, in jih porabiti, še preden jih bo treba zavreči. 

ZAOBLJUBA ŠT. 3: Preizkusiti nove recepte

Celiakašem, ki neradi kuhajo ali za to nimajo časa, predstavlja brezglutenska dieta še večji izziv kot ostalim. Na začetku diete so na jedilniku običajno bolj preproste in preverjene jedi, ki pa se ob pomanjkanju časa in kuharske domišljije lahko hitro spremenijo v monotone.

Da se recepti ne bi preveč ponavljali, bo dobrodošla zaobljuba, da vsaj vsak mesec preizkusite en nov recept in nove sestavine. Če je časa več, kot na primer v času dopustov ali prostih prazničnih dni, pa si lahko privoščite še več raziskovanja okusov.

Na začetku je lahko priprava brezglutenskih jedi nekoliko bolj zahtevna, saj se je potrebno spoznati z značilnostmi kuhanja in pečenja z brezglutenskimi sestavinami, ki včasih zahtevajo posebne recepte ali pa prilagoditev klasičnih receptov. Vendar je najpomembnejša vrednota pogum – brez tveganja ni rezultatov. Več receptov boste preizkusili, več izbire boste imeli, vaše kuharske sposobnosti se bodo postopoma izboljševale in vsakič bo lažje.

ZAOBLJUBA ŠT. 4: Pridružiti se ali ustanoviti skupino za samopomoč

Ne glede na to, s katero intoleranco na prehrano se človek sooča, se pogosto počuti samega in je velikokrat edini, ki si prinese na zabavo svoj kruh in hrano. Prodajalec v trgovini z zdravo prehrano te že pozna in tudi v delikatesi mesar ne zavija več z očmi ob prošnji, naj preveri, ali klobasa zagotovo ne vsebuje glutena.

Obratno pa je v skupini za samopomoč – tukaj vsi jedo brezglutensko prehrano in razumejo posebnosti diete in življenja s celiakijo. Takšna skupina je lahko lokalno društvo za celiakijo, skupina isto mislečih ljudi na Facebooku ali preprosto skupina ljudi, ki sledi določenim prehranskim pravilom. Več glav več ve in skupaj je pogosto lažje prebroditi težke trenutke ali dobiti potrebno informacijo, ko jo res nujno potrebuješ.  

ZAOBLJUBA ŠT. 5: Vzljubiti brezglutensko dieto

Po nekaj letih stroge brezglutenske diete postane upoštevanje prehranskih načel in izbiranje brezglutenskih sestavin veliko bolj preprosto, življenje s celiakijo pa povsem običajno. Z nekoliko potrpljenja bo uspelo tudi vam. Bodite potrpežljivi do sebe in vseh okoli sebe, ki se morajo prav tako privaditi na vaš novi prehranjevalni režim. In morda boste sčasoma ugotovili, da zaradi brezglutenske diete uživate bolj zdravo in polnovredno hrano, kot bi jo sicer, če bi imeli na voljo vse restavracije s hitro prehrano, domače pekarne in polne police dobrot v trgovinah. 

gluten-free-auf-holz-mit-mehl-und-teigroller

♥ brezglutensko!

Če boste torej to leto bolje spoznali brezglutenska živila – med njimi tudi pestro paleto izdelkov Schär, preizkusili nove ali doslej prezahtevne recepte ter s prijatelji in družino uživali v brezglutenski prehrani, bo leto 2017 zagotovo tudi za vas čudovito brezglutensko leto. Naj se izpolnijo vse vaše letošnje zaobljube in naj bo novo leto polno dobrega.