ALERGIJE NA PŠENICO NE GRE ZAMENJEVATI S CELIAKIJO

Svet izdelkov Življenje s celiakijo

Začnimo z osnovnim: ljudje radi zamenjujejo celiakijo (preobčutljivost na gluten) z alergijo na pšenico. Razlika med njima je v tem, da se morajo oboleli za celiakijo izogibati vsem živilom, ki vsebujejo gluten. Tudi rž, oves, pira ali ječmen recimo vsebujejo gluten. Resna avtoimuna bolezen celiakija, pri kateri je potrebna dosmrtna brezglutenska prehrana, temelji na popolnoma drugačnih mehanizmih kot alergija na pšenico oz. žita.

Simptomi: Pri alergiji na pšenico se lahko pojavijo različne reakcije. Pri alergiji na žitni prah nastopijo težave zlasti junija v času cvetenja pšenice. V pekovskem poklicu je zelo razširjena alergija na živila.

Pšenična moka je inhalatorni (vdihavani) alergen in povzroča t. i. pekovsko astmo. Pogosto so prizadeti ne samo bronhiji, ampak tudi črevesje in koža. Tako lahko alergija na pšenico kot prehranska alergija med drugim povzroči želodčno-črevesne težave ali nevrodermitis, revmatoidni artritis, utrujenost, motnje v delovanju srca ali previsok krvni tlak brez ugotovljenega vzroka, depresije, epilepsije in tudi agresivnost ali hiperaktivnost (angl. ADHD). In pšenične moke ne vsebuje le kruhek za zajtrk.

Alergijo na pšenico izzovejo različni proteini, beljakovinske snovi, kot so albumin, globulin (zlasti v zunanji ovojnici zrna) in gluten (v jedru zrna).

Diagnoza: Alergija na pšenico ni pogosta bolezen in je ni lahko ugotoviti. Z različnimi kožnimi testi in krvnimi preiskavami (kožni test z vbodom oz. ‘pricktest’, IgE) pri alergologih jo je možno potrditi. Ne gre v vseh primerih za alergijo. Obstajajo tudi preobčutljivostne reakcije. S kolonoskopijo se znebimo dvomov.

Terapija: Zdravila proti alergiji na pšenico ni. Sprememba prehrane, pri čemer je potrebno z jedilnika črtati sorodne vrste žit, je neizogibna. Glede na jakost alergije se je potrebno izogibati pšeničnim zrnom, pšenični moki, škrobu, pšeničnim kosmičem, kalčkom, olju iz pšeničnih kalčkov, pšeničnemu zdrobu in kaši – sledi le-teh najdemo v klobasah, začimbah, paniranih gotovih izdelkih, gotovih jedeh, omakah, juhah, testeninah, cmokih ali sladkarijah, kot so bonboni, žvečilni gumiji in keksi. Razen tega strokovnjaki odsvetujejo piro, zeleno piro (požeta, še preden dozori, in posušena pira), enozrnico, dvozrnico (emmer) in kamut. Pri nakupu živil v embalaži zadošča, če preletimo seznam sestavin. Previdno pri izrazih, kot so gluten, bulgur (pšenica), kuskus (pšenica), trda pšenica, moka (pšenica), (modificiran) škrob (pšenica), pšenični otrobi, pšenični slad, pšenični proteini, drobtine (pšenica), gluten pšenice, pira, brezglutenski pšenični škrob.

Previdno tudi pri brezglutenskih izdelkih:

Brezglutenska živila niso vselej primerna tudi za alergike na pšenico. Uporabljen brezglutenski pšenični škrob vsebuje pšenični protein, ki je povzročitelj alergije.