Nizozemska

Po svetu….Nizozemska

Svet izdelkov Na poti

Letos me je moja popotniška žilica odpeljala na severovzhod Evrope. V deželo tulipanov poznano tudi po priljubljenih medenih stroopwafljih, ki si jih lahko privoščite tudi celiakaši. Ja – točno to in še več mi je ponudila Nizozemska.

Potovati z avtobusom je precej naporno, še posebno takrat, kadar sem natovorjena kot mula. S seboj sem vzela vse, kar potrebujem za prijetno preživet dopust v smislu kampiranja, to vključuje tudi pribor za kuhanje, šotor in še ostale malenkosti, ki sodijo zraven :). Seveda brez mojih novih taborniških prijateljev, ki potujejo z mano, preprosto ne gre!

Preko Munchna smo po dolgem nekajurnem potovanju prispeli v Amsterdam. Moram reči, da je tukaj celiakija dobro poznana. Tudi v restavracijah je gostincem vse jasno, kako in kaj je potrebno jedi ponudit in tudi informirani so zelo dobro. Pohvale vredno pa je tudi, da jim govorjenje v angleškem jeziku ni tuje.

Strop-waffels
Strop-waffels – na Nizozemskem tudi brez glutena

Njihova trgovska veriga Albert Heijn, ki ga je možno tako rekoč najti na vsakem vogalu. Izdelki tukaj so malce dražji, a ponudba je vredna vsakega obiska, velja pa tako kot pri nas – večja kot je trgovina, več je ponudbe. Vsi izdelki trgovske znamke AH imajo na zadnji strani plavi znakec, ki nakazuje ali so izdelki brez glutena, brez laktoze… tako, da tudi ob nepoznavanju angleščine lahko izbereš prave izdelke zase 🙂

Schar izbor v trgovini
Schar izbor v trgovini
Schar zamrznjeni izdelki
Schar zamrznjeni izdelki

Tudi v McDonaldsu imajo ponudbo brez glutena, kljub temu, da ni najboljša opcija prehranjevanja, si tudi to lahko kdaj privoščimo, a ne?

Kar je meni bilo zelo všeč je dejstvo, da je tukaj življenje celiakaša veliko lažje. Ljudje imajo več razumevanja, tudi ponudba je širša in bolj dostopna.

Schar waffels
Schar waffels

Cene pa gredo lahko tudi v nebo… pica v “najelitnejših” lokalih lahko stane tudi 20+ €, kar je za nas ogromno, a glede na njihov standard nekaj sprejemljivega.

Definitivno priporočam poskus njihove tradicionalne jedi Broodjeharing – surovo ribo, postreženo s kislimi kumaricami in čebulo. Lahko jo postrežejo tudi s kruhom v glutenski verziji. Postrežbe s kruhom brez glutena ob svojem obisku žal nisem zasledila.  Zanimivo je tudi, da imajo Nizozemci zelo radi pomfri… jap, prav ste prebrali 🙂

Tisti, ki ste bolj športne narave in ste pripravljeni na vsak podvig, se lahko odpravite na hike (hojo) po Nizozemski – mi smo naredili nekje 100 km v parih dneh. Seveda noge bolijo, a ni bilo prehudo, saj je Nizozemska popolnoma ravna in ni nekega hudega hribovja. Določene točke ležijo tudi pod gladino vode… in tu je spanje v spalki pod milim nebom nekaj posebnega 🙂