JUHUHU, DOPUST JE TU!

Svet izdelkov Na poti

Dodobra smo zakorakali v poletje in končno je temu podobno tudi vreme 🙂 In tako sem letos dočakala svoj dopust na morju tudi sama. Ker večina celiakašev pred odhodom na dopust, bodisi na morje ali v hribe, razmišlja predvsem o hrani (oz. tem, kaj naj kaj nesejo s seboj na daljši dopust), bom tokrat z vami delila svoje še čisto sveže izkušnje. Ker kadar se odpravljam na dopust, odidem za 2-3 tedne in se moram kar dobro pripraviti.

  • Najprej se pozanimam kako je z brezglutensko prehrano v kraju, kjer bom letovala, ali je  bližini kakšna trgovina ter kako so založene z brezglutenskimi izdelki.
  • Na zemljevidu poiščem, koliko od kraja letovanja so oddaljene večje trgovine in lekarne.
  • Seboj odnesem: testenine, kruh, kosmiče,tortilje, krekerje, kakšne kekse od Schar-a, s seboj vzamem tudi začimbe, čaje, oreščke in suho sadje….seveda v malo večjih količinah, tako da zadostuje za vse te dni, ki jih preživim v drugem kraju.  Kadar vem, da izbira izdelkov ni tako velika, s seboj vzamem še moko in pekač za kruh in je tako vse lažje 🙂
  • Na pot se ne podajam brez zadostne količine tekočine, ponavadi je to voda, včasih pa si poleg vode vzamem seboj tudi sok na slamico – za dvig sladkorja 🙂
  • Vse ostale izdelke, kot so mleko in mlečni izdelki, jajca, sadje, zelenjava, suhomesnate izdelke, meso in ribe ter morske sadeže ali kakšno čokolado kupim v večjih trgovinah ob kraju letovanja, če pa najdem tržnico, se še toliko bolj veselo odpravim nakupovati tja. Ni boljšega kot pečena riba ali pa rižota z morskimi sadeži…#ooNjaaam!
  • Pred odhodom v tujo državo se tudi pozanimam, katere proizvajalce izdelkov lahko tam najdem ter se pred odhodom preko meila pozanima, če so le ti primerni v brezglutenski prehrani.
  • Kontaktiram tudi prijatelje, ki živijo izven Slovenije ter imajo celiakijo, ali pa se obrnem na društvo za celiakijo v tamkajšnji državi, ki mi vedno ustreže z informacijami o ponudbi brezglutena.

Do sedaj še nisem imela problema letovati na morju ali v hribih, kjerkoli  🙂 

Uživajte v sončnih dneh! 🙂