Dobra komunikacija, ključ do dobrega obroka. :)

Svet izdelkov Na poti

Šolarji so tik pred počitnicami, no nekateri so jih že zaključili. Jaz preživljam še zadnji teden Erasmus izmenjave in upam, da se pomlad skupaj z bolj prijetnimi temperaturami hitro prikaže na plano. Nekateri so že splanirali svoj poleti dopust, nekateri ga še bomo. Kako si na dopustu zagotoviti primeren obrok? To omogoča le dobra komunikacija – v vseh možnih jezikih, seveda 🙂

Vedno preden se odločim za dopust – bodisi je to na morju, v hribih, doma ali v tujini – si za začetek izberem kraj, kjer vsaj deloma poznajo brezglutensko prehrano in je že sama država glede vsega skupaj malce bolj poučena kot naša domovina.

Pa vseeno, pred samo registracijo še vedno preverim hotel oz. nastanitev, kjer bom bivala in jim tako pošljem mail z sledečim sporočilom, ki je večinoma spisan v angleškem jeziku: 

Dear Sir or Madam,
I would like to inform you that due to the fact that I have Celiac disease , I am on a strict gluten free diet and I would like to know if you can provide me with gluten free meals during my stay at your hotel. Thank you in advance for your understanding. Best regards.

Potem na netu izbrskam še glavna navodila društva za celiakijo v  državi, kamor potujem, in jim pošljem tudi te. 

Glede na njihov odgovor pa se odločim, ali bom tam bivala ali ne. V najslabšem primeru rezerviram samo nočitev in si za obroke privoščim hrano iz nahrbtnika.

Doslej še nobeno potovanje ni potekalo slabo, da se ne bi dogovorili, kot je treba, ali da v bližnjih trgovinah ne bi imeli primernih izdelkov za celiakaše. Vedno se kaj najde, marsikje pa so stvari veliko bolj urejene in dostopne, kot pri nas. No, za cene pa verjetno že predvidevate, da niso ravno primerljive z našimi… ponekod so dosti višje, ponekod tudi malenkost nižje. 

Važno je, da izkoristite dopust v polni meri, pa tudi če v končni fazi ostanete doma. Vedno je lepo, pa naj bo kjerkoli 🙂