CELIAKIJA IN DOPUSTOVANJE IZVEN DOMA

Svet izdelkov Na poti

Verjetno že vsi prav nestrpno pričakujemo dopustniške dni… No, morda prej #sončne dneve, ki jih je zadnje dni res malo, verjetno pa bomo tudi te kmalu dočakali 🙂

Tudi celiakaši si radi privoščimo dopust izven doma…. nekateri rajši ob morju, drugi v gorah… a vsa dopustovanja zahtevajo vnaprejšnje priprave in dogovarjanje in seveda dodatne nakupe hrane. Se strinjate?

Moj prvi dopust je bil kar naporen, saj smo se odpravili gore – ponavadi smo s seboj vzeli v nahrbtniku vodo, kakšen sendvič in dodatna oblačila,  vse ostalo pa nas je čakalo v planinski koči… Takrat je bilo kar naporno, saj smo morali pojasniti vse tudi kuharskemu osebju, kakor se spomnim, smo bili bolj izmučeni od razlaganja kaj in kako morajo obrok pripraviti, no na koncu pa tudi bolj lačni kot siti, vsaj jaz. 

Izogibam se prehranjevanju v restavracijah in hotelih, a vedno to ne gre, zato pred rezervacijo dopusta preverim naslednje stvari :

  • Pred rezervacijo pokličem v hotel in sporočim , da želim bg prehrano.
  • Preverim, ali poznajo pripravo in vedo kaj je kontaminacija,
    Preverim izdelke ter kje jih hranijo.
  • Če je potrebno oz. se tako dogovorimo, pripravimo tudi kratek jedilnik, za vse obroke.
  • S seboj vzamem paket kruha – ponavadi je to Schaer toast ali nekaj rezin doma spečenega kruha, kakšno manjšo marmelado, kekse, grisine, prestice… za pregnat grozno lakoto v primeru, da hrana ni najbolj sigurna.
  • Za po poti pa si vedno naredim sendvič ali dva, rezine narezane zelenjave (korenje, kumare, češnjev paradižnik itd…) in steklenico vode.
  • Kadar odpotujem dlje in vem, da si bom tam pripravljala hrano, s seboj vzamem tudi Schaer moko, polento, proseno kašo in kosmiče ter majhen pekač, ki ga imam samo za peko brezglutenskih jedi in vedno potuje z menoj 🙂
  • Za tuje države si skopiram tudi krajša navodila v njihovem jeziku in jih dostavim v restavracijo oz. hotel kjer se takrat zadržujem.
  • Kadar odpotujem v tujo državo, se o izdelkih in restavracijah pozanimam pri društvu za celiakijo ali prijateljih, ki tam že dlje živijo.

Napisala: Petra Emilija Kompan, med. sestra